Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-07 05:10:00

Elindult az ingyenes parkolás országszerte - így telt az első nap

Nagyobb volt a forgalom az utakon, de nem volt káosz - mától ingyenes a parkolás az egész országban. Budapesten csaknem 700-ezer autótulajdonos közlekedési költségeit csökkentenék a rendelettel. A döntés ellenzői viszont úgy látják: ezzel azok kerülnek hátrányos helyzetbe, akik egyébként is díjmentes övezetben élnek. A miniszterelnök szerint a döntés a koronavírus elleni védekezés egyik legfontosabb eleme. A tömegközlekedési eszközökön ugyanis jobban terjed a betegség, különösen akkor, ha sokan utaznak.

 

A parkolóautomatára ragasztott felirat hirdeti, hogy okafogyott a pénzbedobás: a parkolás hétfő reggel 8 óta ingyenes. Erről vasárnap döntött a kormány.

A fővárosi Fidesz-frakció már hetek óta követelte a parkolás ingyenessé tételét, amit egyébkét az V. és a XII. kerület fideszes polgármesterei elutasítottak. Amíg bizonyos kerületi vezetők a bevételkiesésre hivatkoztak, addig a főpolgármester azzal érvelt, hogy a parkolási övezetben lakók számára káoszt okozna a díjak ideiglenes eltörlése.

Autóba ülve azt látta az ATV Híradójának stábja, hogy a pesti belvárosban hétköznap délelőtt nincs forgalom, viszont a Nyugati Pályaudvar, a Ferenciek tere és a Kossuth tér közötti háromszögben bolyongva, fél óra alatt mindössze egyetlen szabad helyet találtak.

"Valószínűleg a belváros lesz az a hely, ahol így egy kicsit nehezebb lesz a parkolás, azonban biztos nagyon segít az is, hogy egy másik rendelet alapján az önkormányzatok ugye szerződést kötöttek több nagy plázának a parkolójával, ezeket is használhatják az autósok ingyenesen, ez azért nagyban leveszi a terhet az autósokról"

- árulta el Gál Tamás, a Budapesti Autósok Közösségének társalapítója.

Az I. kerület polgármestere attól tart: a belváros mellett a Várnegyedben lesz kritikus az ott élők számára.

A rendelet célja, hogy aki bejár a munkahelyére, az minél olcsóbban autózhasson.

A Magyar Közlönyben megjelent szöveg szerint a rendelet kihirdetését követő tizenötödik napon a kormány annak hatályát meghosszabbítja a veszélyhelyzet megszűnéséig.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink