Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-06 06:20:00

Zárva a fogászatok, hatalmas bajban az ágazat

Egyre nagyobb gondot jelent, hogy zárva tartanak a fogorvosi rendelők. A megfelelő védőfelszerelések a többszöri kérés ellenére is csak korlátozott számban jutnak el a fogászatokra. Mivel fertőzésveszély szempontjából ez kiemelt területnek számít, a fertőtlenítés is sokkal tovább tart a megszokottnál. Megyénkét egy-két rendelőt kell hatóságilag kijelölni, ahol a sürgős eseteket ellátják, de úgy tűnik ez nem elég.

"Március első napjaiban vettem észre, hogy kihullott egy régi talán gyerekkori tömés az egyik fogamból és március közepére kaptam időpontot. Felkerestem a doktor bácsit de akkor ki volt már írva az ajtajára, hogy határozatlan ideig elérhetetlen" - ez nem egyedi eset.

Nem csak Fehér Márta kollégánknak nem sikerül fogorvoshoz eljutnia, hanem nagyon sokaknak az országban. A koronavírus-járvány miatt az egészségügyben csak a halaszthatatlan beavatkozásokat, vizsgálatokat végzik el. Ez érvényes a fogorvosi ellátásra is. Gyakorlatilag megszűnt a normál tb-támogatott fogászat és a magánellátás is.

"Nagyon nehézkessé válik a betegellátás. Ennek nyilván financiális oka is vannak. Egy 8 órás műszakban 4 pácienst lehetne így ellátni. Ez így elég soványnak tűnik, de azt gondolom, hogy amíg nincs egy konszenzus, elfogadott protokoll ezzel kapcsolatban, addig ezt nem szabad rábízni az egyszeri szakemberek belátására, mert ez így ebben a formában ön- és közveszélyeztetés" - nyilatkozta Dr. Radánovics-Nagy Dániel fogorvos.

A fogorvos szerint a komplett szakmát sarokba szorította a járvány. Nemzetközi szinten sincs konszenzus a fogorvosok között, hogy milyen protokollok szerint lehetne biztonságosan ellátni a pácienseket. Ördögi kör, hogy ha viszont nem kezelik az akut eseteket, akkor azok száma halmozottan fog növekedni.

Dr. Gerle János, az orvosi kamara fogászati tagozatának az elnöke arról beszélt az ATV Híradójának, hogy bár kötelező lenne a legjobb minőségű védőruházat használata, azok nagyon kis mennyiségben állnak rendelkezésre.

A fogászati ellátás a fertőzésveszély szempontjából kiemelt területnek számít. A kezelés során például a víz- és levegőhűtéssel nagy fordulatszámon működő eszközök használatakor mikroorganizmusokat tartalmazó aeroszol képződik, amely több órán keresztül a levegőben maradhat.


Az orvosi kamara fogorvosi tagozatának elnöke a szükséges védőfelszerelések hiányáról több alkalommal tájékoztatta már az államtitkárságot valamint a tisztifőorvosi szolgálatot is, azonban változás eddig nem történt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink