Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-06 16:07:00

Az ellenzék durván nekiment Orbán bejelentéseinek, Szabó Tímea megkérdezte: “Normálisak maguk?”

Gulyás Gergely szerint az ellenzék nem méri fel a helyzet komolyságát. Az ellenzéki képviselők a miniszterelnök bejelentéséről azt mondták: “az semmi”, a nyugdíjasokat, a munkanélkülieket az “út szélén hagyják”, az önkormányzatokat “kifosztják”. Kocsis Máté “bizonyította”: a gépkocsiadó az önkormányzati büdzsék egy nagyon kis százaléka. Parlamenti csaták napirend előtt.

Az ellenzék durván nekiment Orbán bejelentéseinek, Szabó Tímea megkérdezte: “Normálisak maguk?”

Orbán Viktor ma délben bejelentette az M1-en a gigantikusra tervezett gazdaságvédelmi akcióterv több hangsúlyos pontját, így a 13. havi nyugdíj visszaépítését négy év alatt, valamint a rövidített munkaidőben dolgozók bérköltsége egy részének átvállalását a munkaadóktól, hogy minél kevesebben veszítsék el a munkájukat.

A miniszterelnök bejelentésére az ellenzék napirend előtt azt mondta, hogy ez “semmi”, forrongó, dühös felszólalások hangzottak el - leginkább a 13. havi nyugdíjak négy éves elhúzása, a munkanélküliek “útszélen hagyása”, a családi pótlék nem emelése, és az “önkormányzatok kifosztása” miatt. Sőt, arról beszéltek, hogy “megszorítások jönnek”.

Csalódniuk kellett

Gulyás Gergely napirend előtt arról beszélt, hogy a kormány a koronavírus járvány elleni védekezésben továbbra is kulcsfontosságúnak tartja az összefogást, a szolidaritást. Bár, mint a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta, ebben az elmúlt időszakban csalódniuk kellett, de azért tesznek még kísérletet - derült ki a szavaiból.

Az idei költségvetésre nagyon súlyos hatással van a járvány, több ezer milliárdban mérhető a kár, amit az országnak el kell szenvednie. Gulyás Gergely a római jogot idézte, a közös teherviselés alapelvét. Ezért is hozták létre a járványügyi alapot, a legtöbbet a tárcáktól vonják el, 1345 milliárdot, 378 milliárd pedig a központi tartalék, ez felülről nyitott.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a járványügyi intézkedések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, Magyarország a fertőzöttek számát és a járvány terjedését tekintve mind közép-európai, mind európai viszonylatban jól tartja magát. A vírus terjedése lassult, az egészségügyi ellátórendszer, a kórházak pedig nem túlterheltek.

Itt a parlamentben is megismételte a szombati Kormányinfós bejelentéseit: nem visszamenőleges hatállyal, hanem mától csoportosítják át a párttámogatások 50 százalékát a járványügyi alapba, vetik ki a gépjárműadó-bevételt az önkormányzatokra, amiből 34 milliárdot irányítanak át a költségvetésbe. Emellett 55 milliárd forint hozzájárulást kérnek a bankoktól, a multinacionális üzletláncoknak pedig 36 milliárddal kell hozzájárulni a járványügyi alaphoz.

Kitért az önkormányzatokra is, Gulyás Gergely azt mondta, “nem mérik fel a helyzet komolyságát”, akik most bírálják a kormány intézkedéseit. Ebben a helyzetben a lehető legkevesebb az a hozzájárulás ugyanis, amit az önkormányzatokra róttak, az mindössze az önkormányzatok költségeinek a 3-4 százalékát teszik ki - hangoztatta a miniszter.

A 13. havi nyugdíj visszaadásával a legnehezebb helyzetben lévők előtt "tiszteleg" a kormány - mondta végül Gulyás Gergely.

Jobbik: “Vagy a vírus vagy az éhhalál”

Jakab Péter (Jobbik) erre azzal riposztozott, hogy ”egy dolgozó” megállította, és azt mondta neki, hogy vagy a vírus viszi el, vagy az éhhalál. “Semmit nem jelentett be a miniszterelnök” - hangoztatta a jobbikos frakcióvezető, azt javasolta, hogy a 150 milliárdos kormánypropaganda és a 600 milliárdos Budapest-Belgrád vasútvonal költségeit csoportosítsák át. Azt is javasolta az oligarchákat és a “rokonokat” emlegetve, hogy vessenek ki ”Mészáros-adót“, és a bérek 80 százalékát vállalják át a munkájukat elvesztők esetében.

MSZP: Több pénzt az embereknek!

Tóth Bertalan (MSZP) Több pénzt az embereknek címmel konstruktív javaslatokat tett: 100 ezer forintnál ne legyen kevesebb a munkájukat elvesztők számára a juttatás, 9 hónap legyen a munkanélküli segély, 6 százalékos nyugdíjemelés, adjanak több pénzt az önkormányzatoknak, “semmi pénzt a rokonoknak, semmi pénzt a haveroknak” - sorolta. A Semjén Zsolt nevével fémjelzett salátatörvény, “a cirkusz” semmi mást nem szolgál, csak hogy valamit juttassanak a "háttéroligarcháknak”. Az önkormányzatok “kifosztását” bűnnek nevezte.

Párbeszéd: Szégyelljék magukat!

Szabó Tímea (Párbeszéd) azzal kezdte a felszólalását, hogy a miniszterelnök nem mert bejönni a parlamentbe, de ezen nem is csodálkozik “ilyen semmitmondó bejelentés” után. Szégyelljék magukat! - hangoztatta. Nagyon helyes, hogy a multikra adót vetettek ki, de “a mészárosokra”, haverokra mikor vetnek ki adókat? Soha! - háborodott fel. Az 500 ezres egészségügyi dolgozóknak bejelentett juttatást arcpirítónak nevezte, ez nettó 330 ezer forint, ami mint mondta, két havi túlórapénzt sem fedez. Azt külön sérelmezte, hogy a kormány ( Szijjártó Péter jelentette be) egészségügyi védőfelszerelést adományozott Észak-Macedóniának, hogy a nyugat-balkáni ország minél hatékonyabban tudjon szembeszállni az új típusú koronavírus-járvánnyal. ”Normálisak maguk? Térjenek már észhez, mi folyik itt?” - reagált erre Szabó Tímea, mondván, itthon sincs elég védőeszköz, maszk az egészségügyi dolgozóknak.

LMP: Csalódtak, a kormány lemondott a nyugdíjasokról

Schmuck Erzsébet ( LMP ) azt mondta, hogy a veszélyeztetett korosztályhoz tartozik, de ennek ellenére a gazdaságvédelmi program miatt jött be, de csalódott. Azt mondta, hogy a kormány lemondott a nyugdíjasokról. Jövő februárig mi lesz a nyugdíjasokkal? Az élelmiszerárak “a csillagokba szöktek”, elfogadhatatlan hogy csak jövőre emelik egy hetivel a nyugdíjakat. Nem jövőre kell tenni a nyugdíjasokért, már most májusban oda kell adni szerinte a különbözetet, a 3,5 százalékos növekedés és az infláció közötti összeget.

DK: Mentőöv helyett reménytelenség

Oláh Lajos ( DK ) azt mondta a miniszterelnöki bejelentésről, hogy mentőöv helyett a reménytelenséget kínálják. Nem adnak bérpótlékot azoknak, akiket elbocsátották, közel 10 ezer emberről van szó. Ezeket az utcán hagyják. Családi pótlékot sem emelnek - sérelmezte.A nyugdíjasoknak távoli ígéretet adtak, de semmiben nem segítik őket. Sőt, azzal is őket sújtják, amikor az önkormányzatoktól elvesznek pénzt. A képviselő azonnali segítséget követelt. “Ha az ön háza kigyullad, megnyugszik-e, ha azt mondják, jövőre jön a tűzoltó?” - kérdezte Gulyás Gergely minisztert, mert szerinte most ez folyik.

A bérek 80 százalékát biztosítsák, hirdessenek rezsimoratóriumot! - követelte a DK-s képviselő.

KDNP: “Brüsszel-Strasburg-Soros triumvirátus”

Vejkey Imre ( KDNP ) a legfontosabb az emberek védelmét nevezte. Mint mondta mindennel egyetért, amit Gulyás Gergely mondott. Érthetetlen, hogy az Európai Unió, Brüsszel, és az ellenzék a miniszterelnökkel foglalkozik, nem a járvánnyal - hangoztatta, úgy fogalmazva: “nyílt hazugságokkal rugdosnak bennünket”. Az ellenzéket összemosta Brüsszellel és Strasbourggal és azt mondta: “azt üvöltik, feszítsd meg!“ De mint mondta, az emberek látják “az önök tehetetlenségét és hozzá nem értését”. Demokrácia van - a szólás szabadsága is létezik, ő is szabadon beszélhet a parlamentben - mondta. Aki az ellenkezőjét állítja, azt a vágy vezérli, és nem az igazság.

Gyűlölettől hajtva hamis ítélet mond a Brüsszel, Strasburg, Soros triumvirátus, mert számukra a hatalmi kérdés fontos - mondta Vejkey Imre, az ellenzék hangos közbekiabálása közepette. Erre az elnöklő Kövér László rendre intette az ellenzéket: “a szólás szabadsága létezik, a beordibálásé nem”.

Fidesz: Az önkormányzatok a legkisebb tehervállalók

Kocsis Máté (Fidesz) erős iróniával azzal kezdte a felszólalását, hogy “szeretettel köszönt mindenkit a múlt héten a kormány által kiiktatott és bezárt parlamentben”. Aztán a járvány elleni védekezés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány 1345, plusz 663 milliárdot csoportosított át a saját büdzséjéből a járványügyi alapba, a bankoktól 55, a multiktól 36, az önkormányzatoktól 34 milliárdot vonnak el, az önkormányzatoktól a legkevesebbet, a gépjárműadót. "Ne tessenek úgy beszélni az önkormányzatokról, mintha önök lennének többségben, a kormánypártiaknak van többsége, akik nem panaszkodnak” - mondta az ellenzéknek. Kocsis Máté 12 év polgármesterség után “tisztába tette az ellenzéki fejekben, hogy miről is van szó”: Budapest 8. kerületében, Józsefvárosban (ahol polgármester volt) a tehervállalás azt jelenti, hogy a kerület tavalyi 25 milliárdos főösszegének a 0,7 százaléka volt a gépjárműadó, 184 millió forint. “ Azaz, az önkormányzatoknak a költségvetésük 99,3 százalékát nem kell befizetni a szolidaritási alapba - hangoztatta a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve: az önkormányzatok a legkisebb tehervállalók.
Kocsis Máté a felszólalásában emlékeztetett arra is, hogy éppen a válságkezelő szocialista kormányok vették el a 13. havi nyugdíjat, és egy havi bért is, amit a kormány most visszaad.

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink