Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-04 11:25:00

Naponta 4000 magyar veszíti el a munkáját, 1345 milliárd forint jut gazdaságvédelemre

Ezen a héten rendkívüli módon szombaton tartja Gulyás Gergely a Kormányinfót, amelyen bemutatja a nyilvánosságnak a járványügyi alapot. Az atv.hu Facebook-oldala élőben közvetíti az eseményt.

A hazai védekezés 21. napján Észak-Amerikát és Európát érinti a járvány. Itthon a gyorsteszteken kívül 20000 tesztet végeztek el a hatóságok – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szombati kormányinfón, majd hozzátette: anyagi forrás végig lesz a védekezésre. Megerősítette, hogy a nyár folyamán minden egészségügyi dolgozók bruttó félmillió forintos egyszeri juttatást kapnak.

A kormány döntött a hazai költségvetés átrendezéséről. Létrehoznak egy járványmegelőzési alapot és egy, a gazdasági újjáépítési alapot. A politikai pártokat, a multikat és az önkormányzatokat is közös teherviselésre kötelezi.


- A tárcáktól 1300 milliárd forintot csoportosítanak át.


- A pártok támogatása 50 százalékát kell befizetni a járvány elleni védekezési alapra.


- A multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adó 36 milliárd forintos bevételt fog jelenteni. 


- A pénzügyi szektortól 55 milliárd forintnyi hozzájárulást kérnek. 


- A gépjárműadóból 34 milliárd forintot irányítanak át a központi költségvetésbe.


Ezzel összesen 663 milliárd forintot tudnak a járvány elleni védekezési alapba. Az egészségügyi szakdolgozók és védőnők novemberben 20 százalékos béremelést kapnak. 

A gazdaság újjáépítéséhez szükséges alapban 1345 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 922 milliárd forintot a tárcáktól csoportosítanak át.

A munkanélküliek száma 30 ezerrel nőtt az elmúlt hónapban, április elejétől napi 4000-rel nő ez a szám. 

A kormány vasárnap nemcsak a fentiekről fog dönteni egy gazdaságélénkítő tervről. Ez egyszerre biztosítja a védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat.

Mi a járvány elleni védekezéssel foglalkozunk, Brüsszel pedig velünk. A magyar koronavírus-törvény megfelel a jogállamisági normáknak, Magyarország ellen boszorkányüldözés folyik az Unióban – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

Ami a BKK-nál tapasztalható káoszt illeti, Gulyás Gergely szerint emberéleteket veszélyeztet, ha a főváros és a BKV képtelen megszervezni a zsúfoltság elkerülését, ezért arra kéri a főváros vezetését, hogy mielőbb oldja meg a zsúfoltság elkerülésére alkalmas menetrend kialakítását.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint a kormány arra törekszik, hogy minél több ember meg tudja tartani a munkáját, és  GYES / GYED meghosszabbításával minél több család tudja átvészelni a következő nehéz időszakot.

A kancelláriaminiszter hangsúlyosan arra kér mindenkit, hogy a válsággal kapcsolatban tartózkodjanak az álhírek terjesztésétől.

Gulyás Gergely szerint a vírus elleni védekezés nem jelenti azt, hogy a parlament leállna és a „rendes” törvénykezés szünetelne. A kormány kifejezetten azt szeretné, ha az Országgyűlés rendes munkát végezne.

A munkáltatónak kötelessége munkáltatói igazolást kiadni azoknak a munkavállalóknak is, akik home office-ban dolgoznak – mondta Gulyás Gergely, aki szerint a munkaügyi felügyeletnek súlyos bírságot kell kiszabnia arra a munkáltatóra, aki erre nem hajlandó.

Az ATV kérdésére, amely a kötelező maszkviselés esetleges elrendelésére vonatkozott, Gulyás Gergely azt mondta: a WHO előírásait és a virológus professzorok ajánlásait követik ebben, ők nem tettek ilyen javaslatot eddig. 

Nem lehet locsolkodni

Arra a kérdésre, hogy szigorítanak-e Húsvét előtt a kijárási korlátozásokon, Szentkirályi Alexandra elmondta: erről szerdán tájékoztatják a közvéleményt. Az ATV kérdésére válaszolva elmondta: jelen szabályok szerint locsolkodni nem lehet. A kormányszóvivő megköszönte az állampolgárok fegyelmezett magatartását.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: a tesztek száma radikálisan megnőtt az országban, de a koronavírus-fertőzés esetében nagy a látencia. Ami a Városligetről szóló javaslatot illeti, Gulyás Gergely szerint egyelőre a Nemzeti Galéria nem fog megépülni, ugyanakkor a Ligetben érvényesek a korábbi építési engedélyek.

Érettségi: Húsvét előtt jön a bejelentés

Szentkirályi Alexandra megköszönte a pedagógusok, diákok és szülők közös munkáját. Az érettségikről a járványügyi helyzetnek megfelelően fognak dönteni, és igyekeznek még Húsvét előtt tájékoztatást adni a kérdésben - válaszolt az ATV kérdésére. 

Az ATV azt is megkérdezte, hogy terveznek-e differenciált szigorítás, kijárási tilalom a gócpontokon. A miniszter válaszában elmondta, hogy egyelőre nincs ilyen előterjesztés, a fertőzöttség állapotához mérik a döntéseket, meg kell várni, hogy Húsvétkor hogy alakul a fertőzöttség. 

Ha egy nyilatkozattal egyetértünk, nem vizsgáljuk, milyen szándék vezette a megfogalmazóit – indokolta Gulyás Gergely a kormány csatlakozását az uniós kormányok európai alapértékek fontosságát hangsúlyozó közös nyilatkozatához. A kormány nem stadionokat épít, hanem az egészségügyre fordít minden forrást – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Az elmúlt 6-7 évben jelentős béremelés történt az egészségügyben, és a kormány tartja azt az ígéretét hogy ebben a ciklusban 72 százalékos béremelkedés jár minden egészségügyi szakdolgozónak.

Egyetlen forint plusz forrást nem kapott Magyarország az Európai Uniótól – erősítette meg Gulyás Gergely kérdésre válaszolva. Hétfőn és kedden is fontos bejelentések lesznek, a GDP 18-22 százalékát érintő döntések születnek a kormányülés után hétfőn a miniszterelnök bejelent – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. A kormány asztalán most nincs olyan intézkedés, amely további szigorítást jelentene a kijárási korlátozással kapcsolatban. 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg eddig koronavírussal – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

A járványügyi védekezéshez szükséges források az uniós források nélkül is rendelkezésre állnak – erősítette meg kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

A sürgősségi ellátásokra továbbra is sor kerül – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra, arra kérve mindenkit, hogy gyógyszerkiváltás ügyében konzultáljanak orvosukkal. Hozzátette: a gyógyszerkiváltás lehetséges az orvossal történő személyes találkozás nélkül. Gulyás Gergely szerint a miniszterelnök éppúgy védekezik a járvány ellen, mint bárki más. Orbán Viktor jó egészségnek örvend – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

Ajánlom

További belföldi híreink