Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-04 17:31:00

Lehet-e locsolkodni menni húsvétkor? - A kormányszóvivő elmondta

A kormányszóvivő válaszolt, hogy lehet-e húsvétkor locsolkodni menni, és azt is elmondta, hogy az idős rokonokra a kijárási korlátozás fenntartásától függetlenül is “különösen vigyázni kell húsvétkor is” - és lehetőleg ne tervezzenek egy légtérben családi összejövetelt.

Lehet-e locsolkodni menni húsvétkor? - A kormányszóvivő elmondta

A mostani kijárási korlátozás szabályai szerint, nem lehetne locsolkodni menni húsvétkor, ezt csak az egy háztartásban élők tehetnék meg, mert a locsolkodás nem egy olyan alapos indok, ami a kijárási korlátozást felülírná - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a mai online Kormányinfón az ATV kérdésére, hogy terveznek-e szigorítást húsvétra, illetve lehet locsolkodni? 

Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta: szerdára tervezi, hogy döntést hoznak a kérdésben. “A húsvét egy családi ünnep, vinné az embert a lába és a szíve”. Ez most aligha lesz lehetséges, legfeljebb szigorú keretek között - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Döntenie kell majd arról, mi lesz húsvétkor. “Ha a kényszer rávisz, megtesszük, de érzem, hogy természetellenes” - mondta a kijárási korlátozásról. 

Szentkirályi Alexandra különösen a mostani jó időben “embertpróbáló feladatnak” nevezte a kijárási korlátozás betartását. De arra kért mindenkit, hogy a jó idő okozta csábításnak ne engedjenek, és a nem együtt élő családtagokkal, barátokkal továbbra sem legyenek egy helyen, és ne tervezzenek közös programokat. Az idős rokonokra vonatkozóan külön felhívta a figyelmet arra, hogy rájuk a kijárási korlátozás fenntartásától függetlenül is “különösen vigyázni kell húsvétkor is”, velük nem ajánlatos, hagyományos, “egy légteres” családi programot tervezni. A kormányszóvivő azt kérte mindenkitől, hogy továbbra is tartsák be ezeket a szabályokat, ezzel lehet ugyanis tenni a járvány lassításáért. 

A kormány által elrendelt kijárási korlátozás jövő szombaton jár le, de előtte szerdán már bejelentik a döntést, hogy meghosszabbítják-e a lakhelyelhagyási korlátozást. 

Merkel és Kurz már megszólalt a húsvétról: nem lesz lazítás

Reménykeltőek az új típusú koronavírussal fertőzöttek németországi számának alakulásáról szóló adatok, de a járvány lassítására bevezetett intézkedéseket még legalább április 19-ig nem lehet lazítani, és a húsvéti ünnepnapok alatt is be kell tartani a szabályokat - ezt mondta tegnap este Angela Merkel a videóüzenetében.

A házi karanténból visszatért német kancellár úgy fogalmazott: "most már sejtem, hogy nem könnyű 14 napig egyedül otthon, 14 napig csak a telefon és az internet révén kapcsolódni a világhoz", különösen az időseknek és a betegeknek, akiknek a vírus fenyegetése miatt muszáj otthon maradniuk, és két hét után sem léphetnek ki a lakásukból.

“De teljességgel felelőtlenül járnék el, ha ma egyszerűen megneveznék egy konkrét napot, amelyen fel lehet oldani, vagy legalább lazítani lehet a korlátozásokat, és aztán mégsem tarthatnám be az ígéretet, mert nem engedik meg a járvány alakulásának adatai” - mondta Merkel, hozzátéve: az idén a húsvét is egészen más lesz, a templomok közösségei nem ünnepelhetnek együtt, illetve nem kelhet útra senki, hogy üdüléssel töltse az ünnepnapokat. A lakóhely környékén tett legrövidebb sétán is be kell tartani a szabályokat, vagyis mindenki legfeljebb egy további emberrel levegőzhet együtt a szabadban, vagy azokkal, akikkel közös háztartásban él, és a többiektől legalább másfél, de inkább két méter távolságot kell tartani.

Sebastian Kurz osztrák kancellár pedig azt mondta a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett óvintézkedésekről a parlamentben: szükség van rájuk, hogy "visszakapjuk a megszokott szabadságunkat, hogy együtt lehessünk szeretteinkkel, ahelyett hogy elveszítünk embereket, akiknek még nem kellene meghalniuk." A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a hétvégén áttekintik a számokat, és annak függvényében esetlegesen döntés születhet arról, mikor oldják fel az üzleteket érintő korlátozásokat. De Kurz hangsúlyozta: a szájmaszk viselése és a legalább egy méteres távolság megtartása továbbra is kötelező lesz. Egyben felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy húsvétkor ne tartsanak családi összejöveteleket. 

A franciák útzárral akadályoznák a húsvéti utazásokat

Tegnap kezdődött Franciaországban az általában kéthetes, a húsvét környékére időzített tavaszi szünet. Ez rendszerint óriási, tömeges utazással is együtt jár, a családok előszeretettel utaznak a vidéki nyaralóikba. 

A francia hatóságok a kijárási korlátozás miatt útzárak emelését tervezik több autópályán. De a rendőri és csendőri jelenlétet is megemelik a nagyobb vasútállomások és repülőterek környékén. 

Christophe Castaner belügyminiszter csütörtökön határozottan arra kérte a lakosságot, hogy eszük ágába se jusson pihenésre indulni a kijárási korlátozás alatt, és akit mégis elkapnak, hogy különösebb ok nélkül indul útra, azokat megbüntetik.

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink