Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-03 12:56:00

Volt külügyminiszter: Elképzelhető, hogy kapott egy kemény üzenetet a kormány

Rendkívül kemény kritikákat kap a kormány a koronavírus miatt meghozott intézkedései miatt, többek között a saját pártcsaládjából is. Végleg kiteszik-e a Fideszt az Európai Néppártból? Balázs Pétert kérdeztük.

Volt külügyminiszter: Elképzelhető, hogy kapott egy kemény üzenetet a kormány

Ahogy arról az atv.hu is beszámolt, aggodalmát fejezte ki a koronavírus-járvány okán hozott magyar intézkedések miatt az Európai Bizottság elnöke csütörtökön. Ursula von der Leyen úgy fogalmazott, hogy különösen aggasztják a magyarországi rendelkezések. Bejelentette: a testület megteszi a szükséges intézkedéseket. A felhatalmazási törvény ellen felemelte a hangját Donald Tusk és az Európai Néppárt több tagpártja is, továbbá kemény bírálatot fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben 13 európai kormány is.

A lehetséges következményekről Balázs Pétert kérdezték az ATV Startban. A volt külügyminiszter úgy fogalmazott: a demokráciák malmai lassan őrölnek, diktatúrákban lehet csak egy nap alatt törvényt alkotni. Ennek ellenére a tart a folyamat, az Európai Parlamentben a 7-es cikk szerint vizsgálják Magyarországot.

„Most a bizottság részéről is elindulhat a vizsgálat, tehát találkozhat többféle eljárás”

– magyarázta.

Balázs Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a bizottság összehívta a tagállamok rendkívüli csúcsértekezletét április közepére, hogy megtárgyalják a következő hétéves költségvetést. Itt lehet, hogy egy vadonat új, vagy egy módosított javaslat kerül az asztalra. „Nagyon sok minden beleírható abba, többek között a sokat emlegetett feltételesség” – fogalmazott a volt miniszter.

Az adásban szó esett arról is, hogy szerdán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter visszavonta a kedd este, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott módostást, ami megnyirbálta volna a polgármesterek jogkörét. Ezzel kapcsolatban Balázs Péter azt mondta: elképzelhető, hogy kapott egy nagyon kemény üzenetet a kormány, az Európai Néppárt vagy az Európai Bizottság környékéről. Ugyanakkor az is elképzelhető a volt miniszter szerint, hogy gazdasági okok vezettek a kormány visszakozásához, hiszen mint ismert, a héten soha nem látott mélypontra került a forint.

A néppárti kritikákkal kapcsolatban Balázs úgy fogalmazott: talán ez a legnagyobb pofon amit Orbán kapott, mert a saját pártcsaládjából jön egy olyan helyzetben, amikor amúgy is fel van függesztve a Fidesz tagsága. Elmondta, hogy áprilisban lesz a Néppártnak egy nagy tanácskozása, ahol már előjöhet a kizárás kérdése. „De közben érik a helyzet, és a felfüggesztett állapot nem arra dőlhet el, hogy visszahívják a családba, hanem hogy végleg kiteszik” – véli Balázs.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink