Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-03 18:04:00

Fűtés: 28 ezer távfűtéses lakásban állami támogatással korszerűsítenek

Fűtéskorszerűsítésre 336 pályázatot nyújtottak be közel 2,5 milliárd forint támogatási igénnyel, több mint 28 ezer lakásra - közölte a Palkovics László vezette innovációs tárca.

Fűtés: 28 ezer távfűtéses lakásban állami támogatással korszerűsítenek

A közösségi fűtési rendszerek felújításának a támogatásával az innovációs tárca csökkenti a távhővel ellátott lakások üvegházhatású gázkibocsátását és javítja az energiahatékonyságukat - mondta ma Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM ) tavaly szeptemberben megnyitott pályázata 2020. március 31-én lezárult. Az Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere alprogram, a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti és társasházi lakások kibocsátásának csökkentését, az energiahatékonyság növelését eredményező, fűtéskorszerűsítésre irányuló beruházásokat segíti elő. A kiírásra összesen 336 érvényes pályázatot nyújtottak be közel 2,5 milliárd forint támogatási igénnyel, összesen több mint 28 ezer lakásra - közölte az ITM.

E szerint az energetikai korszerűsítéseket több társasház és lakásszövetkezet évek óta tervezte, a célzott támogatás lehetővé teszi a régóta időszerű fejlesztések megvalósítását. Az átlagos támogatási igény nagyságrendileg 7,5 millió forint, ami lakásonként átlagosan 90 ezer forintnyi támogatást jelent. A pályázat eredetileg 2 milliárd forintos keretösszege a kritériumoknak megfelelő összes beruházás támogathatósága érdekében szükség szerint megemelhető.

Az okos mérésre alkalmas fűtési költségmegosztó rendszer kialakítása kötelező műszaki tartalomként szerepelt a pályázatban. A távfűtött lakásokban lakók így nem drága külön mérőkkel, hanem okos költségosztókkal szerelhetik fel a radiátorokat, szabályozhatóvá téve a fűtési rendszert. A nemzetközi tapasztalatok alapján önmagában ezzel a költséghatékony megoldással - szigetelés, ablakcsere és minden egyéb beavatkozás nélkül is - legalább 10 százalékos energiamegtakarítás érhető el.


Kaderják Péter kiemelte, hogy a pályázatok támogatásával várhatóan több mint 28 ezer korszerűtlen, hőmérséklet-szabályozással és okos költségmegosztóval el nem látott távfűtéses lakásban sikerül költséghatékony módon elérni az energiaveszteség és az üvegházhatású gázok csökkentését. A távhőszolgáltatásban érintett lakások közösségi fűtési rendszereinek felújítása hozzájárul Magyarország energiahatékonysági és klímavédelmi céljainak eléréséhez. A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben a kormány a jövőben is segíti a magyar háztartásokat abban, hogy okosmérő eszközök beszerelésével saját maguk dönthessenek energiafogyasztásuk mértékéről és időzítéséről - mondta az államtitkár.
Ajánlom

További belföldi híreink