Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-03 05:10:00

Brutális anyagi terhet ró a kórházakra a koronavírus

Az eddig is adósságban úszó kórházakra újabb terheket ró a koronavírus elleni küzdelem. A beszállítók járhatnak a legrosszabbul.

 

 

Szerdán elérhetővé vált az a térkép, ami megyék szerinti bontásban mutatja be a koronavírus-fertőzöttek számát. A legtöbb beteget Budapesten azonosították be, az esetek 40 százaléka a fővároshoz köthető. Közben továbbra is óriási gondot okoznak a kórházaknak az a folyamatosan újratermelődő adósságok, és ez a beszállítókat is sújtja. A témáról Balaton Pétert, a Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetségének titkárát kérdezték az ATV Startban.

Balaton szerint a legnagyobb problémát most az okozza, hogy át kell hangolni a kórházakat a koronavírus elleni küzdelemre. Ebből kifolyólag csak a halaszthatatlan beavatkozásokat végzik el, és bizonyos osztályokat teljesen ki kell üríteni.

Emiatt nagyon lecsökkent a kórházak gazdasági teljesítménye. „Van olyan kórház, ami akkora finanszírozást sem termel meg, ami a bérekre és a bérjárulékokra elegendő" – mondta, hozzátéve, hogy a bevétel a teljesítménnyel arányos.

Példaként említette, hogy jelentős bevételt jelentett a kórházaknak a krónikus osztályok működtetése, ahol olyan betegek is el lettek helyezve, akiknek az ottlétéért maga a páciens, vagy a család fizetett. Ezek a bevételek most kiestek, emiatt a beszállítók kifizetése háttérbe szorult, mert először az ott dolgozó orvosokat, ápolókat kell kifizetni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a frontvonalban dolgozók fizetése nincs veszélyben. Szerinte ugyanakkor jó lenne, ha felfogná az egészségügyi vezetés, hogy a beszállítókat harcostársként kell kezelni, nem ellenségkét.

A titkár arról is beszélt, hogy információi szerint a kórházak nagyjából egy hétre elegendő védőfelszereléssel rendelkeznek, ha csúcsra járatódna a járvány. Hozzátette ugyanakkor, hogy folyamatosan érkezik az utánpótlás az országba, de az más kérdés, hogy most sokkal drágábban lehet beszerezni a szükséges eszközöket és felszereléseket, mint például januárban.

Balaton a műsorban kitért arra is, hogy a magyar egészségügynek jelenleg egyetlen exportorientált, európai szinten is jelentős területe van, ez pedig a fogászati ellátás. Szerinte kevesen beszélnek arról, hogy amióta március 16-án megjelent az EMMI tiltó határozata a fogászati ellátás kapcsán, körülbelül 20 ezer orvos, fogtechnikus, szakdolgozó nem dolgozik. ​

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink