Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-02 09:52:00

Stabil a Fidesz támogatottsága, Karácsony a legkedveltebb ellenzéki

Ugyanannyian támogatják a Fideszt, mint februárban, sőt, a biztos szavazók között még növelte is előnyét a nagyobbik kormánypárt. Az IDEA Intézet megvizsgálta 20 magyar ellenzéki politikus ismertségét és rokonszenv-indexét is.

A felmérésre március 17-20. között került sor, és kiderült, hogy a teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága 30 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 49 százalék. Az előző hónaphoz képest az előbbi rétegben nincs változás, míg a biztos szavazó pártválasztóknál hibahatáron belüli (+2%) az elmozdulás mértéke.

Az ellenzéki pártok támogatottsága stagnál, egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK a teljes népességben 10 százalékot, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 16 százalékot kapna. A Momentum az előbbi körben 6 százalékon áll, utóbbiak 9 százaléka szavazna a pártra. A Jobbik támogatottsága változatlan (6%; 9%).

A parlamenti küszöböt még az MSZP érné el, támogatottsága a választókorú népesség körében 6%, míg a biztos szavazó pártválasztók között hajszállal (1%) növelte a támogatói táborát. A Mi Hazánk, az LMP teljes népesség 2%-át tudhatja maga mögött, az ökopártot, a Párbeszédet, a Magyar Kétfarkú Kutyapártot a biztos szavazó pártot választók 2–2 százaléka támogatja. 

Az Idea Intézet ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a mostani számokból nem lehet még messzemenő következtetést levonni a koronavírus-járvány kezelése kapcsán, leginkább középtávon várható változás a pártpreferenciákban.

Gyurcsány a legismertebb

Az IDEA Intézet március közepén vizsgálta a magyar ellenzéki politikusok ismertségét és rokonszenvét is. A legismertebb magyar ellenzéki politikus Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (98%). Az ismertségi sorrend második helyén Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere (92%) áll, akit Dobrev Klára a DK európai parlamenti képviselője követ (90%).

A legkevésbé ismert személyiségek Keresztes Lóránt László, az LMP frakcióvezetője (58%), Kovács Gergely, az MKKP elnöke (59%) és Kendernay János, az LMP jelenlegi elnöke (44%). Az Idea Intézet szerint az ő esetükben olyan alacsony az ismertség, hogy igencsak kérdéses a népszerűségi eredmények értelmezése.

Karácsony a legkedveltebb

A legmagasabb rokonszenv-indexe Karácsony Gergelynek van (56 átlagpont a 0–100 fokú skálán). Karácsony annyira elfogadott politikus, hogy minden vizsgált társadalmi csoportban, azaz a teljes népességben, az ellenzéki szavazók körében, valamint az ismeretlen preferenciájúaknál is ő a legnépszerűbb személyiség. Előnye a hármas holtversenyben lévő Hadházy Ákossal, Donáth Annával és Szabó Tímeával szemben 4 átlagpont. E három politikus rokonszenv-indexe a teljes népességben 52–52 átlagpont.

Az 5. helyezettől kezdődően sűrűsödik a mezőny. Három politikus is 48 pontot ér el: Dobrev Klára, Cseh Katalin a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője, valamint Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke. Őket Tordai Bence (47 pont) és Szél Bernadett (46) követi.

A legnépszerűtlenebbek...

A legkevésbé rokonszenves politikusok sorrendben, Kendernay János (LMP), Keresztes Lóránt László (LMP), Schmuck Erzsébet (LMP), Sneider Tamás (Jobbik), és Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom). Mindannyian 30 pont alatti szimpátia-indexszel rendelkeznek, sőt Toroczkaié 20 átlagpont alá süllyed. Toroczkai nemcsak a teljes népességben, hanem az ellenzéki szavazók, valamint az ismeretlen preferenciájúak között is messze a legkevésbé rokonszenves nem kormánypárti politikus az Idea Intézet felmérése szerint.

forrás: idea intézetForrás: IDEA Intézet

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink