Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-02 17:29:00

Nem áprilisi tréfa: koronavírus elleni oltást akar gyártani a British American Tobacco

A Camel, a Lucky Strike és a Pall Mall cigaretták gyártója új terméket akar a piacra dobni: a koronavírus elleni vakcinát.

Nem áprilisi tréfa: koronavírus elleni oltást akar gyártani a British American Tobacco

A British American Tobacco (BTAFF) szerdán jelentette be, hogy biotechnológiai leányvállalata, a Kentucky BioProcessing egy új, potenciális koronavírus elleni oltáson dolgozik, amelyet a dohányhoz szorosan kapcsolódó, laboratóriumi termesztett növényekből lehet előáálítani.

A biotechnológiai cég- amely 2014-ben kísérleti ebola- vakcina fejlesztésében is segített- csatlakozik tucatnyi más vállalathoz, amelyek a COVID-19 vírus ellenszerén dolgoznak.
Egy-egy ilyen ellenszer kifejlesztése általában évekig tart, de a tudósok és a kormányzati hatóságok azt remélik, hogy fel tudják gyorsítani a folyamatot a vírus "újjászületésének" megakadályozása érdekében. Sok szakértő szerint a vakcina elkészüléséhez legalább 18 hónap kell, mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy ez még az optimista ütemtervnek számít.

"A vakcina kidolgozása kihívásokkal teli és összetett munka, de úgy gondoljuk, hogy jelentős áttörést érhetünk el a dohánynövény-technológiai platformmal"

- mondta David O'Reilly, a British American Tobacco tudományos kutatási igazgatója a CNN Businessnek.

A vállalat azt mondta, amennyiben a klinikai vizsgálatok folytatódnak, júniustól kezdve hetente akár 3 millió oltóanyag adagot is elkészíthetnek. Ha a kísérletek nem lesznek sikeresek, nyilván ezek a dózisok a kukába mennek, de a cég szerint az időmegtakarítás érdekében ez egy "olyan ár, amit érdemes megfizetni". Ugyanis nem csupán a megfelelő ellenszer kifejlesztése jelent kihívást, hanem ennek tömeggyártása is, ezt szeretnék ezzel megspórolni.

A potenciális vakcina elõállítása érdekében a Kentucky BioProcessing klónozta az új koronavírust, majd ezt növényekbe oltotta, amelyek ezáltal egy potenciális antigént fejlesztettek ki - egy olyan anyagot, amely vírusok elleni küzdelemhez szükséges immunválaszt produkál a testben. A kifejlesztett anyagot jelenleg rágcsálókon tesztelik.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a növényi eredetű oltások olcsón és nagy mennyiségekben állíthatók elő, és valószínűleg kevesebb káros szennyező anyagot tartalmaznak, mint a hagyományosan kifejlesztett oltások.

A cigarettagyártó óriás erőfeszítéseit a sürgős közegészségügyi helyzet ellenére többen megkérdőjelezik.

"Remélem, hogy a dohány-politika nem kellt zavart, és az emberek képesek lesznek objektíven nézni, hogy technológiánk hasznos-e vagy sem"

- mondta O'Reilly a CNN Business-nek.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink