Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-02 20:56:00

A magyar kormány is csatlakozott az uniós nyilatkozathoz, ami éppen a felhatalmazási törvény miatt jöhetett létre

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján megjelent közlemény szerint Magyarország is csatlakozik az uniós tagállamok nyilatkozatához - ahhoz a nyilatkozathoz, amely arról szól, hogy vészhelyzetre hivatkozva sem lehet fellépni a jogállamiság és a szabad sajtó ellen.

A magyar kormány is csatlakozott az uniós nyilatkozathoz, ami éppen a felhatalmazási törvény miatt jöhetett létre

A nyilatkozat szövege egyértelműen utalt a magyar felhatalmazási törvényre (pl. az aláírókat mélyen aggasztja, hogy egyes elfogadott vészhelyzeti intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok alapelveinek megsértésének veszélyét hordozzák), de egyszer sem mondták ki nyíltan, hogy a magyar kormány lépéseiről szól - írja a 444.

„A rendkívüli intézkedéseket ugyanis csak a feltétlenül szükségesekre kell korlátozni, arányosnak és ideiglenes jellegűnek kell lenniük, rendszeres felülvizsgálatnak kell alávetni ezeket, és tiszteletben kell tartsák a fent említett alapelveket és a nemzetközi jogi kötelezettségeket. Ezen kívül nem korlátozhatják a szólásszabadságot és a sajtó szabadságát.

Az aláíró kormányok szerint közösen, az európai alapelvek és értékek mellett kiállva kell túljussunk ezen a válságon, épp ezért támogatják az Európai Bizottság kezdeményezését, hogy vizsgálják meg minden tagállam rendkívüli intézkedéseit, illetve azok végrehajtását, illetve felkérik az Általános Ügyek Tanácsát, hogy ha szükségesnek látják, foglalkozzanak a kérdéssel” - állítja a magyar kormány.

Csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, egyes intézkedések túl messzire mennek, különösen a magyarországi helyzet ad okot aggodalomra. 

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink