Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-01 21:28:00

Soha nem “zsenirozott minket” Brüsszel, a polgármesterek miatt vontuk vissza

„Soha nem zsenírozott minket Brüsszel ilyen ügyekben” – mondta az atv.hu-nak egy kormányzati forrás arról, hogy brüsszeli bizottsági vagy amerikai nyomásra vonta vissza Gulyás Gergely délután Semjén Zsolt törvényjavaslatát a polgármesterek jogainak korlátozásáról. „Egyenruhás logika” miatt akartak egységes szabályozást a járvány idején, de fideszes polgármesterek is lázongtak, ezért vonták vissza - állítják.

Soha nem “zsenirozott minket” Brüsszel, a polgármesterek miatt vontuk vissza

Az „egyenruhás logika”, közigazgatási logika volt a döntő abban, hogy Semjén Zsolt által tegnap éjszaka a parlamentnek benyújtott salátatörvény-csomagban a polgármesterek és a főpolgármester jogosítványainak a korlátozását is beletették, így lényegében semmilyen döntést nem hozhattak volna a megyei védelmi bizottság jóváhagyása nélkül.

A nagy felháborodást kiváltó törvényjavaslat csak felerősítette a “felhatalmazási törvény“ kiváltotta tiltakozást, az ellenzéki polgármesterek azt nyilatkozták, hogy Orbán Viktor egy személyben akar mindenki polgármestere lenni, teljhatalmat akar szerezni az önkormányzatok fölött is a különleges jogrendre és a járványra hivatkozva.

Egész nap ülésezett a kormány, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter délután az MTI-nek nyilatkozva jelentette be, hogy visszavonják a Semjén-csomagnak ezt a javaslatát, is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától. Gulyás Gergely azt mondta, hogy az elmúlt hetekben éppen az ellenzék részéről érték kritikák azt a gyakorlatot, amely a polgármestereket jogosítja fel arra, hogy veszélyhelyzetben a védekezés érdekében a képviselő-testület jogaival éljenek. A törvényjavaslat ezt a helyzetet kívánta orvosolni - mondta.

“Egyenruhás logika”... 

Egy kormányzati forrás az atv.hu-nak azt mondta, hogy a javaslatot eleve a rendvédelmisek, az egyenruhások kérték, mégpedig „az egyenruhás logika”, a közigazgatási logika szerint, hogy a veszélyhelyzet idején ne legyenek eltérő szabályok országszerte, egyes polgármesterek ugyanis saját hatáskörben kijárási tilalmat vezettek be vagy kötelező maszkviselést. “Ez azért mégiscsak furcsa, amikor különleges jogrend van, fegyelem, hogy ha valakinek valami estébe jut, azt mint polgármester bevezeti”. Forrásunk állítása szerint komoly dilemma előzte meg, hogyan vegyék figyelembe az alkotmányos szempontokat, milyen mértékű lehet a polgármesterek jogosítványainak a korlátozása a védelmi tanács által, “de erősebb volt az egységes szabályozás érve”.

Gesztus? 

E forrásunk szerint ahogy a javaslat beterjesztéséről az egyenruhás logika döntött, a visszavonásáról „a politikai logika”: állítása szerint ugyanis nemcsak az ellenzéki oldalon volt hatalmas a tiltakozás, a fideszes polgármesterek is lázongtak a korlátozás miatt. “A visszavonás gesztus volt a polgármesterek felé” - magyarázta forrásunk. 

Karácsony Gergely is azt posztolta egy videóban, hogy a polgármesterek közös tiltakozása miatt hátrált meg a kormány. 

Kovács Zoltán államtitkár az ATV Egyenes beszédben nem adott választ arra, hogy mi volt az oka a visszavonásnak, azt mondta: ezt a javaslatot “majd akkor kell átgondolni és újraszabályozni, amikor nem a közepén leszünk egy ilyen típusú válságnak”. Emlékeztetett, hogy az elmúlt napokban 2 olyan eset is volt, amikor a polgármesterek túlterjeszkedtek a jogkörükön, ezzel a kijárási tilalmakra, vagy a kötelező maszkviselésre célzott. Ez utóbbiról a velencei polgármester hozott határozatot.

Tusk még nevetségesebb ... 

A kormányoldal azt nevetségesnek indoknak tartják, hogy brüsszeli vagy amerikai nyomásra vonta volna vissza Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Semjén-javaslatot. „Minket soha nem zsenírozott, hogy ilyen törvényalkotási ügyekben mit mond Brüsszel”– állította forrásunk, amikor felvetettük, hogy 13 ország kérte az Európai Bizottság vizsgálatát a felhatalmazási törvény miatt.

Azt pedig kormányzati forrásunk “még nevetségesebbnek” nevezte, hogy az befolyásolta volna a kormányt, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke ma nyílt levélben jelentette be: a járvány után el kell gondolkodni a Fidesz kizárásán, szintén a felhatalmazási törvény  “korlátlansága” miatt  "Politikailag rendkívül veszélyes és erkölcsileg elfogadhatatlan a világjárványt állandó vészhelyzet kihirdetésére használni” - írta Tusk. Arra, hogy a német szövetségi kormány helyettes szóvivője is aggodalmát fejezte ki a felhatalmazási törvény „időbeli korlátlansága miatt”, forrásunk azt válaszolta, “ezt is megszoktuk már”.

Mindamellett az amerikai nagykövetség honlapján is megtalálható az a közlemény, ami a felhatalmazási törvényről szól, és a demokratikus normák tiszteletben tartására, az arányosságra és az elszámoltathatóságra hív fel. De forrásaink állítják, az amerikai hang sem játszott szerepet a Semjén-javaslat visszavonásában, “Bernie Sanderstől sem ijedtünk meg” - tréfált kormányzati forrásunk. 

Ráerősítettek

Más források a kormányoldalon azt logikusnak nevezték, hogyha a felhatalmazási törvény miatt a fél Európa és a fél világ támadja az Orbán-kormányt, akkor nem biztos, hogy jó ritmusban terjesztették elő a polgármesterek korlátozásáról szóló javaslatot, ami csak felerősítheti az Orbán Viktor teljhatalomra tör kritikát. Magáról a felhatalmazási törvényről a kormányoldalon azt mondják, hogy azzal nincsen semmi baj alkotmányosan, azt pedig szintén nevetségesnek nevezték, hogy ezzel próbálná Orbán Viktor bebetonozni a hatalmát. Ennek az ellenkezője igaz, pont akkor kellene ilyen eszközökhöz folyamodnia Orbán Viktornak, ha nem lenne meg számára a feles többség, de kényelmes, stabil többsége kétharmada van. Kétharmados felhatalmazással a háta mögött ennek semmi értelme, bármikor Alkotmányt is módosíthat – magyarázzák.

Ezt is túléljük

Tusk és Asselborn luxemburgi külügyminiszter, a németek vagy a volt olasz miniszterelnök, Renzi nyilatkozatainak hallatán is csak “legyintenek”, mondván, megszokták a brüsszeli kórust, ugyanazok inspirálnak mindenkit, és ugyanezeket a támadásokat kapják, most éppen a felhatalmazási törvény miatt. “De ezt is túléljük” - fogalmazott forrásunk.

 

Ajánlom

További belföldi híreink