Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-01 16:54:00

Betegjogi képviselő: Ultrahang vizsgálatot még magánba sem lehet elvégezni

Elmaradt vizsgálatokról és kezelésekről számolt be több beteg is, ennek kapcsán Koltai Tünde, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke volt az ATV Start vendége.

Koltai Tünde a műsorban elmondta, hogy súlyos betegeket biztosan ellát az egészségügy. Abban viszont zavar van, hogy hol tudja elérni a kezeléseket és a korábbi kezelőorvosait. Hozzátette: ami nagyon hiányzik, az a hiteles információ.

Az életmentő beavatkozások továbbra is zajlanak, de műtétekhez vezető vizsgálatokat felfüggesztették. Koltai elmondta, hogy például egy ultrahang vizsgálatot még magánba sem lehet elvégezni. Ezek nem szó szerint vett életmentő beavatkozások, de a jövőbeli kezelésekhez nélkülözhetetlenek.

Mindent megértenek, de nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a lakosság nagy része több betegségtől is szenved, gyógyszercseréhez is laborvizsgálatokra van szükség, ami ismételten nem elérhető. A szakember elmondta, hogy

egy 0-24 működő információs vonalat szeretnének, elérhető szabályokat és megfelelő tájékoztatást.

Szerinte a legnagyobb probléma az információhiány, nem tudják az emberek, kihez kell fordulni. mikor fognak újra beteget fogadni a különböző osztályok.
 
A sürgősségi osztályokon először a koronavírust szűrik, a jelenlegi helyzetben kérdés, hogy ezt a rendszer mennyire lehet bevezetni a háziorvosi rendelőkben vagy kerületi szakrendelőkben. Ha ezeket viszont kivonják, akkor itt lehetne más típusú ellátást végezni - a baj az, hogy nem hogy egy laikus, de egy szakember sem tudja ránézésre eldönteni, hogy ki koronavírusos és ki nem.

Elmaradt vizsgálatokról és kezelésekről számolt be több beteg is

 


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink