Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-01 20:49:00

13 európai ország üzeni: a rendkívüli intézkedésekkel nem lehet visszaélni

Közös nyilatkozatot tett közzé Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország kormánya. Az aláírókat mélyen aggasztja, hogy egyes elfogadott vészhelyzeti intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok alapelveinek megsértésének veszélyét hordozzák.

A szöveg, amelyet a 444.hu idéz, a holland kormány honlapján olvasható, és bár név szerint nem említik Magyarországot, de felhívják arra a figyelmet, hogy a példa nélküli helyzet törvényszerűen írja elő a rendkívüli lépéseket, de mindezek célja csak az lehet, hogy megvédjék a polgárokat és túljussanak a válságon. Mélyen aggasztja az aláírókat, hogy egyes elfogadott vészhelyzeti intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok alapelveinek megsértésének veszélyét hordozzák.

Az aláírók megjegyzik, hogy ezeket a rendkívüli intézkedéseket csak a feltétlenül szükséges időszakra kell korlátozni, arányosnak és ideiglenes jellegűnek kell lenniük, rendszeres felülvizsgálatnak kell alávetni ezeket, és tiszteletben kell tartsák a fent említett alapelveket és a nemzetközi jogi kötelezettségeket. Ezen kívül nem korlátozhatják a szólásszabadságot és a sajtó szabadságát.

Az aláíró kormányok szerint közösen, az európai alapelvek és értékek mellett kiállva kell túljussunk ezen a válságon, épp ezért támogatják az Európai Bizottság kezdeményezését, hogy vizsgálják meg minden tagállam rendkívüli intézkedéseit, illetve azok végrehajtását, illetve felkérik az Általános Ügyek Tanácsát, hogy ha szükségesnek látják, foglalkozzanak a kérdéssel.

 

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink