Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-31 21:05:00

Stúdióban kapott össze Deutsch és Ujhelyi az uniós pénzeken

108 milliárd forintnyi támogatást utalt át Brüsszel a magyar kormány számára az elmúlt hetekben az ellenzék szerint. Deutsch Tamás és Ujhelyi István az ATV Egyenes beszédében vitatta meg, hogy Magyarország kapott-e plusz forrást az Európai Uniótól vagy sem.

Stúdióban kapott össze Deutsch és Ujhelyi az uniós pénzeken

Deutsch azzal kezdte a vitát, hogy szerint olyan állítások fogalmazódnak meg az ellenzék részéről, amiknek nincs köze a valósághoz. Az Európai Unió a tagállamok felének semmilyen extra forrást nem biztosít a védekezésre. Az uniós fejlesztési forrásokon kívül Magyarország számára egyetlen extra forrás nem érkezett a koronavírus, illetve a járvány okozta gazdasági problémák visszaszorítására.

Ujhelyi ezzel szemben aggódik a kormányzat magatartása miatt, hogy most is Brüsszelnek támadnak. Az Európai Parlamentben Deutsch is szavazott a csomagról, szerinte Orbán Viktor is támogatta ezt a csomagot.

Ujhelyi szerint vannak olyan források is, amelyekre a magyar költségvetés nem számíthatott volna, és olyanok van, amit Brüsszel felszabadított, és azt mondta, hogy most azonnal lehet védekezésre költeni.

Szerinte új forrás és felszabadított forrás is van- 520 milliárd forintnyi forrás van, amit nem kell visszaadni.

Deutsch ezzel szemben úgy látja, hogy nem támadják a kormány részéről az Európai Uniót, puszán a tényeket szögezik le. Szerinte az Európai Bizottság olyan javaslatot tett le, amely egyetlen plusz fillért nem jelent- bizonyos szabályokat rugalmassá tettek, ennyi. A 2019-es évben megkapott előlegeket nem kell visszafizetni például - szerinte ezek a pénzek járnak Magyarországnak, ezért nem jelent pluszt.

Minden plusz költséget, ami az egészségügy számára szükséges, azt mind magyar költségvetési forrásból teremtették elő- mondja a fideszes EP-képviselő.

Ujhelyi szerint a nézők eldöntik, hogy hisznek-e az Európai Unió intézményeinek vagy sem: 500 milliárd forint van, amivel nem számolhatott volna az ország, ez nem csak ő, hanem az Európai Unió is állítja.​

Szerinte bizalom kell az EU-intézményei között, akkor lehet megpályázni az extra pénzeket.

Deutsch szerint az ellenzék minden idők legszigorúbb megszorítási csomagját javasolja- odaítélt uniós pályázati pénzeket venne el és osztana újra. Ezekben az ágazatokban működő emberek esetében ez a döntés azonnali munkahelyvesztést jelentene.

Ujhelyi szerint óriási baj lesz, hogyha továbbra is ezt a kommunikációt folytatja a kormány, szerinte a haveri körnek ígért pénzeket féltik.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink