Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-30 11:03:00

Virológus: ne várjuk a járvány végét a melegtől

Jakab Ferenc szerint a meleg idő a vírus terjedését kicsit lelassíthatja, de a járvány végét ne várjuk a jó időtől. De erre pontosan még nem tudják a választ.

​Jakab Ferenc szerint biztos, hogy lesz még egy kitörési pontja a koronavírusnak. A Pécsi Egyetem virológusa szerint jó intézkedéseket hozott a kormány, és az emberek fegyelmezettebbek. A professzor az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában arról beszélt, hogy nem lehet megjósolni, hogy mikor fogunk átlépni a tömeges megbetegedések fázisába.
 
A virológus arról is szólt, hogy Olaszországban idős a társadalom, ezért követel ilyen sok áldozatot a vírus, a családszerkezet is más: sok generáció jár össze, ezért könnyebben tudták átadni a fertőzést egymásnak.
 
Gyógyszerek?
 
A kezdeti eredmények szerint a hidroxi-klorokin más gyógyszerekkel együtt alkalmazva hatékonynak mutatkozik a koronavírusos ellen, de ezek mind klinikai formában vannak.
 
Sok mindent tudnak a korábbi koronavírusokkal kapcsolatban, az újról kevesebbet, de általánosságban azt el lehet mondani a professzor szerint, hogy azok, akik átesnek a betegségen, rövid ideig védettséget kapnak a kórokozóval szemben.
 
Minden másodlagos betegség ronthat a helyzeten, az allergiáról nem gondolja, hogy súlyosbíthatja a fertőzést.
 
A gyógyult emberek vérplazmájának átadása egy régi módszer, Jakab Ferenc szerint számos tanulmány szólt már arról, hogy beteg emberektől levett és megfelelően levett vérminta, alkalmas volt terápiás célra, ezt egy lehetőségnek látja a súlyos állapotban lévő betegeknél, de hangsúlyozta, hogy ez egy kísérlet.
 
Segíthet a meleg?
 
A Virológiai Kutatócsoport vezetője szerint nagyon nagy változást nem kell várnunk meleg hatására, a matematikai modellek azt mutatják, hogy a receptorkötést és a vírussejt-kapcsolatot nem fogja befolyásolni, a vírus terjedését kicsit lelassíthatja, de a járvány végét nem várná a meleg beköszöntétől. Pontosan még erre sem tudják a választ.
 
A vírus cseppfertőzéssel terjed. A szoros kontakt azt jelenti, hogy 15 percen keresztül minimum 1- 1,5 méteren belül tartózkodjunk valakivel. Az egyéb légúti betegségeknél kimutatták, hogy beszéd közben akarva-akaratlanul nyálcseppek hagyják el a szánkat, el lehet kapni a fertőzést. Az, hogy ez a koronavírusnál is igaz-e, azt még nem tudják, de azt javasolja, hogy tartsanak az emberek távolságot.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink