Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-30 20:47:00

Továbbra is hiány van a szájmaszkokból? Utánajártunk

A gyógyszertárakban szinte egyáltalán nem, az interneten azonban könnyedén hozzá lehet jutni szájmaszkhoz. A legolcsóbb típust most 600 forintért árulják, de van olyan egyszer használatos maszk is, ami ezerötszáz forintba kerül. A híradónknak megszólaló szakértő szerint akár az otthon készített maszk is megfelelő lehet a civil felhasználók számára.

 

„Milliószámra vannak maszkjaink…"

Ezt mondta Orbán Viktor múlt hét pénteken a Kossuth Rádiónak adott interjújában. A miniszterelnök már akkor is azt állította: a kormány gőzerővel dolgozik azon, hogy a szükséges helyekre elegendő maszk jusson.

Stábunkkal három budapesti gyógyszertárat is felkerestünk, hogy a legegyszerűbb sebészeti szájmaszkot megvegyük. A koronavírus megjelenése óta azonban hazánkban is hiánycikk az egyébként filléres eszköz, így a legtöbb patikában továbbra sem kapható, ahogy a feliratok is jelzik.

Az interneten azonban egyre több olyan hirdetéssel találkozhatunk, amelyben különböző szájmaszkokat ajánlanak eladásra. Az általunk talált egyik ilyen oldalon például 1.490 forintért kínáltak egy darab, ún. ezüstszálas maszkot.

Az egészségügyi maszk viselésével kapcsolatban egyébként eltérő álláspontok vannak. A magyar operatív törzs és a WHO szerint az egészséges embereknek nem kell hordaniuk, míg a magyar orvosi kamara a szájmaszk viselésére szólított fel. A házipatika.com főszerkesztője híradónknak azt mondta: civil felhasználóknak elég az egyszerhasználatos maszk, akár az otthon készített is.

„Ha valaki valamilyen oknál fogva nem jutott hozzá a maszkhoz, akár egy kendőt is hordhat, de itt is figyelembe kell venni, hogy egyszer használjuk, és mindenképpen mossuk ki a használat után. Ugyanez igaz az otthon készített maszkokra is, hogy körültekintően. Tehát egyszer használjuk és mossuk ki”

– mondta Kulcsár Hajnal.

Hogy Magyarországon az elmúlt hetekben mennyivel drágul az egyszer használatos szájmaszk, arról Majoros Péter korábbi Facebook-bejegyzése is árulkodik. A zenész 38 ezer forintért vett 100 darab ilyen eszközt még 2 héttel ezelőtt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink