Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-30 06:55:00

The Guardian: "Orbán nem engedheti, hogya válság okozta lehetőséget elpazarolja"

Szerkesztőségi cikket közölt a brit The Guardian Orbán Viktor miniszterelnökről és a hétfői szavazásra bocsátott felhatalmazási törvényről.

A tekintélyes brit lap szerint néha előfordulnak olyan indokoltnak tűnő helyzetek, amikor rendkívüli hatalmat kap egy-egy vezető, ám az alkotmányos gyakorlat felfüggesztését jellemzően szigorú határidők mentén szabják meg. Ilyen vonatkozik Boris Johnson brit, vagy Emmanuel Marcron francia elnökre, akik megkapták a rendkívüli hatásköröket.

Ugyanakkor Magyarországon más a helyzet. A cikket idézve a hvg.hu azt írja, hogy Orbán az elmúlt években megerősítette a hatalmát: a bíróságok, a média, a civilszervezetek szabadságát is korlátozta. Most pedig nem engedheti, hogy „a válság okozta lehetőséget elpazarolja” – olvasható a cikkben.

A magyar miniszterelnök a koronavírus kapcsán beterjesztett felhatalmazási törvény elfogadása esetén akár egy személyben és kontroll nélkül kormányozhat, felülbírálhat jogszabályokat, sőt a választásokról is dönthet. Végezetül a Fidesz képviselői döntik el, hogy mikor vége a jelenlegi vészhelyzetnek, amely a „megfelelő” parlamenti háttérrel, akár folyamatosan fenntarthatja a kontroll nélküli állapotot - olvasható az anyagban.

A koronavírus világjárvány kezelése szigorú intézkedéseket igényel, amelyek néha korlátozzák az egyéni szabadságjogokat - írja a lap és hozzáteszik, nem csak Orbán vette ezt észre. Azerbajdzsán elnöke, Ilham Alijev azonnal az ellenzéki csoportok ellen lépett fel, Benjamin Netanyahu pedig rendelettel késleltette a korrupciós vádakkal kapcsolatos tárgyalásának megkezdését, Donald Trump pedig, ha óvatosan is, de elkezdte háborús elnöknek pozícionálni magát.

 

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink