Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-30 15:38:00

Orbán: minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő csomagja jön

A miniszterelnök szerint nem a kormány, hanem a parlament fogja megszüntetni a veszélyhelyzetet.

225 milliárd forintot költött eddig az ország a védekezésre – ne költsék azt a pénzt, amiről nem tudjuk, hogy megvan-e – kérte Harangozó Tamást a miniszterelnök. Az MSZP képviselője azt kérdezte, hogy pótolja-e a kormány azoknak a jövedelmét, akik elveszítik a munkájukat a járvány miatti válság következtében. 

7. napon veszélyhelyzet

Arató Gergely a DK részéről azt kérdezi Orbán Viktortól, hogy lesz-e következménye Kásler Miklósra nézve annak a ténynek, hogy egészségügyi dolgozók fertőzödtek meg a koronavírustól.

Orbán azt kéri, hogy mindenki higgadjon le, a veszélyhelyzeti jogkörök nem jelentenek veszélyt sem az ellenzékre, sem a demokráciára. Az első fertőzött esettől számítva a 7. napon hirdetett veszélyhelyzetet, Olaszország 31. napon. Magyarország jóval előbb jelentett be korlátozásokat, mint más európai országok - válaszolta a miniszterelnök.

Arató Gergely propagandaszövegnek nevezte Orbán Viktor szavait, míg Orbán Viktor emlékeztetett rá, milyen intézkedéseket hozott a Gyurcsány-Bajnai kormány annak idején az egészségügynek.

Polgármesterek informálása

Keresztes László Lóránt (LMP) azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy miért nem kaptak információt a megyei jogú városok polgármesterei a településükön megfertőzöttek számáról.

Orbán Viktor válaszában elmondta: a védelmi bizottságoknak tagjai a polgármesterek, többek között Karácsony Gergely főpolgármester, így minden létező információ a rendelkezésükre áll.

Gazdaságélénkítő csomag

Tordai Bence szerint a kormány csak azt a látszatot kelti, hogy gyorsan cselekszik, valójában ez nem így van, nem tesznek semmit a válság következtében bajba kerültek érdekében.


A miniszterelnök válasza szerint a kormány Magyarország történetének legnagyobb gazdaságélénkítő csomagját mutatja be április 6-án vagy 7-én.

Tordai Bence szerint a kormány társadalomfilozófiája embertelen. A miniszterelnök szerint a csomag eredményeképpen mindenkinek lesz munkája Magyarországon. Ahogy 2010 után, úgy most is mindenkinek lesz munkája. Majd emlékeztetett rá, hogy Jávor Benedek „relatíve ártalmatlan járványnak” nevezte a koronavírus-járványt.

Nincs megnyugtató válasza

Lukács László György jobbikos képviselő kérdésére Orbán Viktor elmondta: nem tud megnyugtató választ adni arra a kérdésre, hogy mi a járvány idősíkja, ebben óriási a bizonytalanság. "Amit most tehetünk, az a terjedés lassítása. Lesznek orvosaink, akik megbetegszenek" - mondta a miniszterelnök, hozzátette: éppen azért nem engedik a 65 év feletti orvosokat a frontvonalba, hogy ne legyenek közülük halálos áldozatok.

Bankokat már bevonták

Dúró Dóra független képviselő azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy ingyenessé teszi-e a kormány az idősek telefonálását a veszélyhelyzet idejére, és ennek költségeibe vonják be a most extraprofitra szert tevő gazdasági szereplőket. Orbán Viktor válaszában elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy az online térben felkorbácsolódott idősellenes hangulatnak véget kell vetni. Orbán Viktor a szülők tiszteletére vonatkozó parancsolatot idézi. A miniszterelnök emlékezteti a képviselőt, hogy minden telekommunikációs cég külföldi tulajdonban van, ezért nem lehet őket ingyenes szolgáltatás nyújtására kötelezni. Viszontválaszában Dúró Dóra szolidaritási különadót javasolt azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nyernek a mostani helyzeten. A miniszterelnök megköszönte a képviselő korrekt hangvételét.

Emlékeztetett rá, hogy a bankokat már bevonták a válságkezelésbe, ami a multikat illeti, bizalmat kér, és emlékeztetett rá, hogy 2010 után a bankokat és a multikat is bevonták a válságkezelésbe. Bízzon bennem és várjuk április 7-ét – zárta szavait Orbán Viktor.

Önkormányzatok segítése

Kunhalmi Ágnes önkormányzatok megsegítését sürgető azonnali kérdésére Orbán Viktor bejelenti: a kormány a ma elfogadott koronavírus-törvény felhatalmazásával élve komplettül átalakítja az idei évi költségvetést. Viszontválaszában Orbán Viktor operettnek nevezi a feltételnélküli alapjövedelmet, visszautasítja a segélyalapú gazdasághoz és hitelfelvételhez fűződő elképzeléseket, amelyek végül az IMF vagy (a miniszterelnök által meg nem nevezett) Soros György és más „spekulánsok” karjaiba löknék az országot.

A miniszterelnök már pénteken jelezte, hogy változások lesznek:

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink