Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-30 11:26:00

Müller Cecília: nincs olyan teszt, ami a járványt megállítja

108 intézmény élén van kórházparancsok, ők a megbízólevelüket átvették – mondta Halmosi Zsolt az operatív törzs tájékoztatóján. Az ATV kérdésére Müller Cecília elmondta, hogy a tömeges megbegedések határán vagyunk.

Az országos kórházfőparancsnok elmondása szerint rengeteg tévhit övezi a kórházparancsnokok szerepét: orvosi döntéseket nem hozhatnak. Feladatuk, hogy a védőeszközök rendelkezésre álljanak, valamint, ha készlethiány lesz, jelezzék azt.

Az sem titok, hogy az elmúlt időszakban néhány olyan eszköz, amit a kórházakba szánt az ország, nem oda került

 – mondta.

447 főre emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma – erősítette meg Müller Cecília. Két újabb áldozata van a koronavírusnak itthon, mindkét elhunyt 90 éven felüli volt, és más betegségben is szenvedtek.

34 gyógyult van, és 15 elhunyt, 73-an vannak karanténban és 13 ezer mintavétel történt.

Az országos tiszti főorvos szerint gócpontokat nem sikerült beazonosítani. A kijárási tilalom pedig meghozta a hozzá fűzött reményeket. Megköszönte azoknak, akik együttműködnek a hatóságokkal. Hozzátette: ha megtartjuk a másfél méteres szociális távolságot, nagy valószínűséggel nem fogjuk átadni a fertőzést.

A kijárási korlátozás mindenki számára egy fokozott terhelést jelent, ezzel tisztában vannak a hatóságok is, azonban a sokkal fontosabb célért, miszerint a járvány terjedését korlátozzuk, be kell tartani

 – hangsúlyozta.

A tesztekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy sok teszt kering a világban, jó részük bevizsgálatlan. A kijelölt laboratóriumokban a vírus jelenlétének kimutatására alkalmas tesztek folynak, ebből tudják kimutatni a vírus örökítőanyagát. Nem tudnak prognózist felállítani, hiszen a lappangási idő 5-6 nap, de maximálisan 14 nap lehet. Tehát bármelyik napon történik a laboratóriumi vizsgálat elvégzése, aszerint fog egy információt adni az aktuális állapotról.

Hangsúlyozta, hogy nincs olyan teszt, ami a járványt meggátolja, vagy megállítja. Újból azt kérte, ha valaki tüneteket észlel magán, a háziorvosát keresse fel. A tesztelés információt nyújt, de a járvány terjedésében nem játszik olyan szerepet, mint egy gyorsteszt azt előkészítené - mondta Müller Cecília.

Akik az idősekről gondoskodnak, sokat tehetnek értük: nagyon fontos, hogy az ilyen embereket ne hagyjuk magukra, gyakran hívjuk fel őket telefonon, ez önmagában oldja a feszültséget – tanácsolta a tiszti főorvos. Készítsünk bevásárlólistát, így nem fogunk bolyongani az üzletben, ne fogdossuk végig az árukat, és győződjünk meg arról, hogy azok nem koszosak – folytatta.

Müller hangsúlyozta, hogy az ételek lejáratára is figyeljünk oda, és ha lehetséges, kártyával fizessünk.

Kiss Róbert rendőralezredes tájékoztatójában arról számolt be, hogy Magyarország csatlakozni kíván az Európai Bizottság programjához, amely az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusának egyik eleme, és célja a különféle katasztrófa-elhárítási képességek felhalmozása, amelyek akkor vethetők be, amikor az uniós tagállamok saját képességei már kimerültek.

A kijárási tilalom miatt 739-szer kellett intézkedniük, 660 alkalommal figyelmeztettek a tilalmat megszegőket, 15 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, míg 79 szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök.

9037 hatósági házi karantént rendeltek el, 57 ezer esetben ellenőrizték azokat. 97 helyszíni bírságot szabtak ki, 14 főt figyelmeztetésben részesítettek – sorolta a rendőralezredes.

Jakab Ferenc virológus szerint az eddigi intézkedések miatt egyelőre sikerült ellaposítani a járványgörbét. Müller Cecília egyetért ezzel a kijelentéssel, és minden intézkedésük ennek szól.

A WHO jóval előbb, már a vuhani járvány kitörésekor felhívta a figyelmet arra, hogy figyelni kell erre a vírusra, már január közepén, ekkor már az összes intézkedést megpróbálták "csatarendbe" állítani. Az Európai Unió Járványügyi Központja ekkor még csekélynek ítélte a járvány terjedését.

Müller újságírói kérdésre elmondta, hogy tudják, hogy több magánlabor is készít mintákat, ezeket a vizsgálatokat nem számolják bele a naponta ismertetett adatokba.

Ismét azt kérte a tiszti főorvos, hogy ne csoportosuljunk, hiszen a szabad levegőn ugyanúgy terjed a vírus. A szép idő ellenére próbáljuk ezeket a szabályokat betartani – kérte.

A csongrádi idősek otthonában újabb megbetegedésről nem tudni, az otthont zárlat alá vonták.
Újságírói kérdésre, a tiszti főorvos elmondta, hogyha szükségesnek látják, bővítik a kapacitást. 15 fő van jelenleg, aki intenzívellátást igényel a koronavírus miatt.

Minden korosztályra kiterjed a megfertőződés lehetősége, és a valódi megbetegedések száma is. Van gyermek, van fiatal is a fertőzöttek között.

A csongrádi idősek otthonában naponta lázat mérnek, ellátták a gondozottakat és az ott dolgozókat is fertőtlenítőszerekkel.

Az ATV kérdésére, miszerint mikortól lépünk át a tömeges megfertőződések időszakába, Müller Cecília azt mondta:

látható, hogy napról napra emelkedik a fertőzöttek száma, de egyelőre egyenletes az emelkedés. Úgy gondolja, hogy valahol a küszöbön vagyunk még.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink