Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-30 06:23:00

Gulyás: Hétfő éjfélkor hatályba léphet a korona-vírus törvény

Ha a házelnök és a köztársasági elnök soron kívül aláírja, akkor hétfőn éjfélkor hatályba léphet a koronavírus-törvény. Akkor a kormánynak a világos felhatalmazása megvan - jelentette ki vasárnap este a Bayer show-ban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Most az a cél, hogy az Országgyűlés, ha az ellenzékre nem számíthatunk, akkor a kormánypártok képviselőinek a szavazataival fogadja el a korona-vírus törvényt a hétfői napon. Ezzel az a sajátos helyzet, ami néhány intézkedés lejárta miatt előállt, megszűnik. Ez a jogszabály, ha a házelnök és a köztársasági elnök soron kívül aláírja, akkor hétfőn éjfélkor hatályba léphet. Akkor a kormánynak a világos felhatalmazása megvan - jelentette ki Gulyás Gergely vasárnap este a Bayer show-ban a rendkívüli jogrend kapcsán.

Eszerint a parlament - a kormánypárti, fideszes és KDNP-s képviselők voksaival biztosítva a szükséges kétharmadot - határidő nélkül meghosszabbíthatja azoknak a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát, amelyeket a kormány vezetett be, először március 11-én a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében. Így a kormánynak nem kell majd 15 naponta parlamenti jóváhagyást kérni a döntéseihez a parlamenttől.

Másrészt a törvény elfogadásával lehetővé válik, hogy a kabinet további rendeleteket alkosson  - amíg a veszélyhelyzet fennáll.

Négyötöd miatt kirobbant vita

Pont ez váltott ki nagy politikai vitákat és játszmákat, miután az ellenzék múlt hétfőn nem adta a szavazatát ahhoz, hogy a házszabálytól való “négyötödös” eltéréssel napirendre kerüljön - és kedden el is fogadják - az Orbán Viktor miniszterelnöknek, illetve a kormánynak példátlan és időhatár nélküli felhatalmazást adó koronavírus-törvényt. Erre azért lett volna szükség, hogy a március 11-én meghozott kormányrendeletek hatálya - a digitális egyetemi oktatásról, a határzárról, vagy például a bölcsődei, óvodai szünetről - hatályban maradhasson a 15. nap után is.

Politikai játszmák

Elemzők szerint a kormányoldal, Orbán Viktor csapdába csalta az ellenzéket, azt láttatva, hogy a járvány idején is képtelenek az emberek érdekében az összefogásra. A kormányoldalon voltak, akik nemzetárulást emlegetve az országos járvány elleni védekezés veszélyeztetésével vádolták az ellenzékieket. A balliberális oldalon viszont azt követelték, hogy valamilyen időhatárt - 60 vagy 90 naposat -, egy módosítással tegyenek be a törvénybe, különben Orbán Viktor “alkotmányos puccsot”, “diktatúrát” készíthet elő, és “korlátlan teljhatalmat”.

Orbán Viktor azonban a parlamentben arról beszélt, hogy nem elvesznek, hanem épp jogot adnak vissza a parlamentnek. De a miniszterelnök azt is mondta, hogy a kérdést megoldják az ellenzék nélkül is ( megvan hozzá a szükséges kétharmaduk ).

Hosszabbítás

A rendeletek hatályának a meghosszabbítását pedig nem a kormány rendelte el (ehhez kellett volna parlamenti felhatalmazás), hanem az illetékes miniszter, Müller Cecília tisztifőorvos, illetve az intézmények fenntartói - azaz, meg tudta oldani a kormány a hosszabbítást a törvény keddi elfogadása nélkül is.

Az ellen, hogy az ellenzék 60, 90 napos határidős korlátozással lenne hajlandó megszavazni a koronavírus-törvényt, Kocsis Máté frakcióvezető, de más kormánypárti politikus is azzal érvel, hogy pont akkorra, június-júliusra várható a járvány tetőzése, és senki nem tudja megmondani, hogy akkor működésképes lesz-e még a parlament, hogy sürgős esetben felhatalmazást adjon a kormánynak újra.

Naív álmodozók voltak?

A Bayer show-ban a műsorvezető Bayer Zsolt felvetésére Gulyás Gergely azt mondta, úgy látszik, mind a ketten a “naív álmodozók” közé tartoznak, mert ő is mindvégig úgy gondolta, hogy még, ha vannak is viták az ellenzékkel, akkor is a jelenlegi helyzetben az ország iránt érzett felelősség vagy akár csak a politikai számítás is arra kell, hogy indítsa az ellenzéket, hogy a védekezéshez szükséges felhatalmazást biztosítani fogja a kormány számára - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Vagy legalábbis - tette hozzá -, azt gondolta, hogy az az ellenzék nem idéz elő egy olyan helyzetet, “ahol akár csak néhány napra ez a felhatalmazás kétségessé válik. Nagyon sajnálom, hogy nem így történt, nagyon nehéz bármilyen minősítést ezen ellenzéki magatartás kapcsán túlzónak tekinteni” - fogalmazott Gulyás Gergely.

De ő is elmondta, amit a kormányoldalon napok óta ismételnek: most nem a politikai viták ideje van itt, hanem az összefogás ideje. Ezért “ezzel az ellenzékkel is meg kell próbálnunk megteremteni azokat a viszonyokat, amelyek mellett nem politikai támadás közepette kell a kormánynak a veszély elhárításához szükséges intézkedéseket megtennie” - mondta a Bayer show-ban Gulyás Gergely.

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink