Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-30 05:10:00

Így figyelmeztetik a kirándulókat a kedvelt turistacélpontok önkormányzatai - videó

Feliratokkal, szalaggal lezárt parkolókkal figyelmeztetik a kirándulókat a kedvelt turistacélpontok önkormányzatai: várják a látogatókat, de nem most. Dömös községben a harmadára esett vissza a turistaforgalom, a helyiek azonban még ezt is soknak találják. Az operatív törzs az ATV kérdésére válaszolva emlékeztetett: a kijárási korlátozás csak családi körben teszi lehetővé a közös szabadtéri programot. További részletek a videóban.

Üres a móló, zárva a hajóállomás Dömösön. A községet nemcsak a Dunakanyar látványáért keresik fel a turisták. Innen közelíthető meg az ország egyik legszebb kiránduló útvonala, a Rám-szakadék.

Márton Vlad András szerint indulatosak az emberek a faluban. Internetes közösségi oldalakon beszélik meg a látottakat, köztük az elrettentőbb példákat is: "Oké, kiszáll a kocsiból, és elindul az erőbe, éljen. De azt mondta, közben azt látom, hogy kifújja az orrát, és a mi házunk előtt a kerítés melletti bokorba tömi bele a használt papírzsebkendőt."

Dömös ismert madármentője azt szeretné, ha a turisták is komolyan vennék a „maradj otthon” figyelmeztetést.

"Ki lettek téve szalagok, figyelem felhívók, udvarias, normális feliratok, hogy kérjük, ne most. Tehát a Rám-szakadék megvárja. Előbb-utóbb el fog ez múlni, vagy így, vagy úgy, de elmúlik. Tehát a Rám-szakadék az itt lesz." - tette hozzá Márton Vlad András.

"Szombaton reggel zártuk le a parkolót" - Dömös polgármestere szalaggal záratta körbe az egyik legnagyobb parkolót. Ezzel is felhívva a figyelmet, várják a kirándulókat, de nem most.

"Én is és a képviselő-testület is szeretnénk megóvni a lakosok egészségét, hisz Dömösön még nincsen fertőzött személy, sajnos ennek ellenére a turisták ugyanúgy látogatják Dömöst, én szeretném kérni őket az ő egészségük érdekében, hogy ne tegyék addig, ameddig ez a vírus tart." - fejtette ki Herman Jenőné Dömös polgármestere.

A Rám-szakadék legvadregényesebb részeit létrák kötik össze, másutt kapaszkodókorlátok biztosítják az útszakaszt. A polgármester szerint a fémen összeérnek a kéznyomok, hiába tartanak távolságot a kirándulók.

A közterület használat szabályozásán túl az önkormányzatok csak szűk körben korlátozhatják az emberek mozgását. Erre az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hívta fel a figyelmet az ATV kérdésére.

"Természetesen ahhoz, hogy valaki sétálhat és szabad levegőn tartozódhat, az nem jelenti azt, hogy csoportosulni kell és, hogy egymással közelségben töltsék el a szabadidejüket, főleg hosszú távon." - válaszolta Lakatos Tibor.

Lakatos Tibor arra is emlékeztetett, hogy az együttlétet csak a családok számára teszi lehetővé a kijárási korlátozás. Mindenki más számára a másfél méteres távolság megtartása indokolt és kötelező is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink