Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-28 16:36:00

Orbán Viktor szerint a “teljes kijárási tilalom” nem is lehetséges

Miért nem lehetséges és nem is kívánatos a teljes kijárási tilalom? Miért a bajor példát követtük a mától életbe lépett “kijárási korlátozással”? A miniszterelnök már a parlamentben megmondta.

Orbán Viktor szerint a “teljes kijárási tilalom” nem is lehetséges

Ne üljenek fel a sajtóhíreknek, amikor azt hallják, hogy különböző országokban kijárási tilalmat rendeltek el - tanácsolta Orbán Viktor hétfőn az ellenzéknek, arra figyelmeztetve őket: a kijárási tilalom “nem azt jelenti, hogy az emberek nem mehetnek ki az utcára”. Mindenhol leírják, hogy ki, mikor, hogyan, miképpen mehet ki az utcára. “Teljes kijárási tilalom, túl azon, hogy nem kívánatos, valószínűleg nem is lehetséges” - hangoztatta a miniszterelnök.

Két veszélyeztetett csoport

Orbán Viktornak már a hét elején az volt az álláspontja: “értelmes vitát” arról lehet folytatni, hogy legyen-e, és ha igen, milyen fajtájú legyen a tilalom, a korlátozás. A kérdés az, hogy kit kell kitől elszeparálni, elszigetelni: mindenkit mindenkitől, vagy a veszélyeztetett csoportokat.

A veszélyeztetett csoportokhoz, mint mondta, azok tartoznak, akik megfertőződnek és utána ők lesznek az intenzív ellátásra szoruló betegek, kórházba kell őket vinni és kétséges, hogy túlélik-e mindezt. Orbán Viktor két ”legsérülékenyebb csoportot” nevezett meg: az egyik, akik még nem öregek, de betegek, bizonyos immunhiányos betegségben szenvednek. A másik veszélyeztetett csoporthoz tartozik mindenki, aki 65 év fölött van, a 80 év fölöttiek pedig különösképpen - mondta.

Orbán Viktor tehát a hét elején már azokról a szempontokról beszélt, hogy mindenkit el akarunk-e szigetelni, vagy csak a bajban lévő csoportokat, és hogy mennyi időre, egész napra-e, vagy bizonyos időre?

E szempontok alapján hozta meg pár nap múlva a kormány a döntést. Mielőtt tegnap reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor bejelentette a lakhelyelhagyási, kijárási korlátozást, megnézték, hogy melyik országban mi működött, az osztrák tapasztalatokat is. A péntek reggeli interjúban a miniszterelnök elsősorban a bajor példát említette.

Bajorország múlt szombattól szigorított, ott a fodrászatok is zárva

Bajorország a 16 német tartomány közül az első volt, ahol múlt szombaton kijárási korlátozásokat vezettek be az új típusú koronavírus gyorsuló ütemű terjedése miatt. Azaz, egy héttel korábban, mint itt. 

A Markus Söder által ott bejelentett intézkedések szerint szabad elmenni otthonról dolgozni, és szabad orvoshoz, gyógyszertárba és élelmiszerboltba menni. Szabad továbbá sétálni, kutyát sétáltatni és sportolni, de csak egyedül vagy a legszűkebb családi körben. A csoportos összejövetel a bajoroknál is szigorúan tilos.

Viszont Bajorországban múlt szombattól nemcsak a kert-, és barkácsáruházak, de a fodrászatok sem tarthatnak nyitva - míg nálunk a fodrászatok és a műköröm üzletek is nyitva lehetnek.

Gulyás már csütörtökön azt mondta: akár el is rendelhetik a korlátozást

Az ATV kérdésére, melyet az online Kormányinfóra küldtünk - tervezi-e a kormány bevezetni a részleges lakhelyelhagyási tilalmat - Gulyás Gergely már csütörtökön azt mondta: “a kormány folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet, és ha arra a következtetésre jutunk, hogy ilyen korlátozást is érdemes bevezetni, akkor ezt meg fogjuk tenni”. Az elmúlt hetekben azért az jól látható a magyar védekezésben, hogy minden intézkedést időarányosan, betegszámot tekintve, a járvány elterjedését tekintve előbb hoztunk meg, mint a környező országok, úgyhogy nem kétséges, hogy akár a még súlyosabb korlátozó intézkedések bevezetése is szükségessé válhat - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kérdésünkre, hozzátéve: ha a kormány erről döntést hoz, akkor arról azonnal tájékoztatást fog adni.

Amit Orbán Viktor bejelentett - mi szabad a kijárási korlátozás alatt?

Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy “kijárási korlátozást” vezetnek be Magyarország egész területére március 28 április 11 között. Nem kijárási tilalomról van szó - hangsúlyozta a miniszterelnök. De a 65 évnél idősebbek csak 9-12 óra között látogathatják az élelmiszer boltokat, piacokat és a gyógyszertárakat, drogériákat - akkor viszont mások nem. Aki az intézkedést megszegi, arra 5 ezer, de a legsúlyosabb esetben akár 500 ezer forintos bírságot is ki lehet szabni szabálysértés miatt.

Arról, hogy a kormány rendelete szerint mit szabad és mit nem szabad tenni a lakhelyelhagyási, kijárási korlátozás ideje alatt, itt írtunk részletesen.

Ajánlom

További belföldi híreink