Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-28 19:49:00

Így változott meg a budapesti élet a kijárási korátozás óta

Éjfél óta rendelet szabályozza, hogy mikor mehetünk élelmiszerboltba, patikába, vagy drogériába. Az, hogy ki mikor léphet be ezekre a helyekre, a vásárló életkorától függ. Orbán Viktor pénteken jelentette be, hogy március 28-ától kijárási korlátozás lép életbe, aki pedig nem tartja be a szabályokat büntetésre számíthat. Megnéztük, hogy Budapest életét miként befolyásolja az új helyzet.

A járvány óta ritkán járunk ki forgatni, ám ha mégis, akkor ilyen előkészületekkel, amit az imént láttak. Most viszont elindultunk, és megnéztük, hogy mi a helyzet a városban, ugyanis éjféltől lépett életbe a kijárási korlátozás.

Az új rendelet április 11-ig érvényes. A legfontosabb tudnivalók róla: az élelmiszerboltokba, patikákba, piacokra, és drogériákba szabad menni, nyilvános helyen másfél méteres távolságot kell tartani, az idősek reggel 9 és 12 óra között mehetnek az előbb felsorolt helyekre, ugyanakkor rajtuk kívül abban az időszakban rajtuk kívül más nem tartózkodhat az érintett üzletekben.

Európában sok helyen bevezettek már hasonló intézkedéseket, így számtalan képet lehetett látni, a kiürült városokról.

Kiváncsiak voltunk Budapesten mi a helyzet. Voltunk a Hősök terén, megnéztük az Andrássy, és Dózsa György utat, majd elmentünk a Parlamenthez is.

A legüresebb a Kossuth tér volt. Az országháznál takarítókat és rajtuk kívül még 3 embert láttunk.

A Dózsán, és az Andrássyn közlekedtek az autók, de nagy forgalommal ott se találkoztunk. Szürreális kép a Hősök terén: hiányoznak a turisták, senki sem fotózkodik a szobrok előtt. Más a helyzet a Városligetben. Sokan futnak, kutyát sétáltatnak, a gyerekek bicikliznek, meg rollereznek, amit egyébként a korlátozás is lehetővé tesz, a megfelelő távolságok és szabályok betartásával.

Ezután átmentünk a 13. kerületbe a Szent István parkhoz, ahol szinte senki sem volt, az utcán is csak elvétve lehetett látni egy két embert, teljesen véletlen futottunk össze Benyó Rita kolléganőmékkel.

A városkép változásához tartozik az is, hogy tegnap este óta fehér díszkivilágítást kapott a Lánchíd a koronavírus ellen küzdő egészségügyi dolgozók tiszteletére.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink