Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-28 19:21:00

48 óra alatt 14 millió forint gyűlt össze egy koronavírus-tesztelő gépre Berettyóújfaluban

Berettyóújfaluban közadakozásból meg tudják venni a helyi egészségügyi intézménynek a koronavírus tesztelésére alkalmas laborgépet. A berendezés két héten belül munkába is állhat.

Még 48 óra sem kellett hozzá, és a Berettyóújfaluban működő vállalkozások összeadtak csaknem 14 millió forintot egy koronavírus tesztelő gépre. Az adakozók közt sok magánszemély is volt de az Önkormányzat is beszállt az adakozásba.

„Szerda reggel 11 óra környékén beszéltünk erről, szerda délután már izzottak a vonalak, csütörtökön már küldtek egy smst telefonon hogy a visszaigazolás szerint , a 14 millió forint úgy tűnik megvan" - nyilatkozta Tóth László, az Expressz Hűtéstechnikai Kft ügyvezetője.

A gép hamarosan megérkezik ,de még nem rendelkezik hivatalos akkreditációval, ezért a leoltott mintákat laborba is el kell majd küldeni. A gép 24 óra alatt megmutatja az adott minta alapján, hogy koronavírussal fertőzött-e a beteg. Így sokkal előbb házikaranténba kerülhet az illető, mintha meg kellene várni a több napig tartó laborvizsgálatot.

"Tervezzük hogy a megérkezését követően , párhuzamos vizsgálatokat végeznénk, a saját eszközünkkel illetve egy akkreditált laborba is elküldenénk ugyanazokat a mintákat és ezzel bizonyítanánk, hogy a hogy ez az eszköz is jól működik." - mondta Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója.

A gép Amerikából jött és két héten belül munkába is áll. Nem csak a koronavírus, hanem további 30 kórokozó kimutatására is alkalmas.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink