Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-27 09:33:00

Sportolni, kutyát sétáltatni is lehet, de 500 ezres bírság is kiróható

Orbán Viktor a rádióinterjúban már elmondta, hogy holnaptól milyen lakhelyelhagyási korlátozás lesz a járvány miatt. A kormányrendelet ezeket részletesen fel is sorolja. De aki megsérti a szabályokat, akár 500 ezer forintra is büntethető lesz.

Sportolni, kutyát sétáltatni is lehet, de  500 ezres bírság is kiróható

Eszerint, “mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Ezt a tömegközlekedés során is alkalmazni kell.

Mikor mehetünk el otthonról?

A kormányrendelet felsorolja, hogy a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyásának mi lehet az alapos alapos indoka.

Ezek a következők:
- a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás
- a napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése
- az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),
- az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés
- a házasságkötés és a temetés szűk családi körben
- a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben (a továbbiakban: élelmiszerüzlet) történő vásárlás
- a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben (a továbbiakban együtt: drogéria) történő vásárlás.

Gyógyszertár, dohánybolt, bank...

A rendelet “megengedi” a gyógyszertárban, az üzemanyag-töltőállomáson, a dohányboltban történő vásárlást, de a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevételét is.

Emellett a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások, a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások is igénybevehetőek.

A lakhelyelhagyás lehetséges továbbá a rendelet szerint a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatásoknál - és a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés - hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai - szolgáltatások esetében is.

Kutyasétáltatás...
Az állatok/ háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása is megengedett lesz.

Szülői jogok, hitélet

A rendelet lehetőséget biztosít a szülői jogok és kötelezettségek, valamint a hitéleti tevékenység okán is a lakhely elhagyására.

Sporttevékenység, gyaloglás - másfél méter

Egyéni szabadidős sporttevékenység, gyaloglás is megengedett, “lehetőleg zöld területen”, de másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

65 év fölöttiek csak 9-12 óra között

A 65 év felettiek csak 9-12 óra között mehetnek élelmiszerboltokba, piacra, gyógyszertárba, drogériába - és ekkor mások viszont nem.

Ellenőrzés - akár 500 ezer forint is lehet a bírság

A rendelet betartását a rendőrség ellenőrzi, de a katonai rendészetet is bevonhatják. Szabálysértés esetén a pénzbírság 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet.

Ajánlom

További belföldi híreink