Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-27 06:07:00

Már szinte minden ágazatban megkezdődtek az elbocsátások

Több százezer ember veszítheti el a munkáját Magyarországon a koronavírus járvány miatt – ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a Kormányinfón. Gulyás szerint csak márciusban 30-40 ezer ember lesz munkanélküli. Az elbocsátások már szinte minden ágazatban megkezdődtek, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége közös áldozatvállalást sürget, Gyurcsány Ferenc azonnali fellépésre szólítja fel a kormányt.

 

„Azt tudjuk mondani, hogy valószínűleg már ebben a hónapban, már március hónapban tízezres lesz a nagyságrend” - a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a következő hónapokban tömegessé válik a munkanélküliség, csak márciusban mintegy 30-40 ezer álláshely szűnik meg a koronavírus járvány miatt. Áprilisban pedig még súlyosabb lesz a helyzet.

„Amit egy korábbi Kormányinfón mondtam, hogy a százezres munkanélküliség, vagy a járvány által okozott munkanélküli szám az százezres lesz, sajnos csak az a kérdés, hogy hány százezres” – fogalmazott Gulyás Gergely.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint nagyjából fél év kell ahhoz, hogy a gazdaság talpra álljon.

Kordás László azt mondja: a kormány azzal segíthetne, hogy a bérek egy részének kifizetését átvállalja a munkaadóktól.

Kordás a Híradónknak arról beszélt, hogy a munkanélküli vagy álláskereső réteg jó ideig benne fog maradni a regiszterben, egészen addig, amíg a gazdaság újra működni kezd. A szakszervezet is nagy számokra számít a munkanélküli körében, az elnök szerint minden ágazatot érinteni fog.

A munkaadói oldal szerint csak egyfajta közös áldozatvállalással lehetne valamelyest mérsékelni a munkanélküliséget.

„Mindenkinek tudomásul kell venni, hogy veszteségeket szenved el ebben, tehát biztos, hogy a munkáltatók jelentős bevételtől esnek el, az kormányzat jelentős adóbevételtől esik el, és növekszik a költségvetési kiadás, a munkavállalóknak is sajnos veszteségeket kell elszenvedni” – fogalmazott Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke videóüzenetben reagált, szerinte a kormánynak - külföldi példák alapján - azonnal cselekednie kell.

„Azt látjuk, hogy bizony a kormányok cselekednek, pénzt adnak az embereknek vagy pénzt adnak a munkahelyeknek, hogy megőrizzék a hétköznapok élhetőségét. Van, aki mindenkinek egyformán ugyanannyit ad, van, aki úgy dönt, hogy odaadja a munkaadóknak a fizetések 60, 70, 80 százalékát, különböző megoldások vannak” – mondta videójában a DK elnöke.

Gulyás Gergely azt is elmondta: a GDP-ből hetente 140-150 milliárd esik ki a vendéglátóipar visszaesése miatt. Ehhez az autógyárak leállása további 40-50 milliárdot tesz hozzá.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink