Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-28 13:44:00

„Elég nagy a szigor" – a karanténról mesélnek külföldön élő magyarok

Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon. Számos más országban már korábban is elrendelték a kijárási korlátozásokat: Ausztriában az utcákon egy lélek sincs, Tenerifén pedig elég nagy a szigor.

„Elég nagy a szigor" – a karanténról mesélnek külföldön élő magyarok

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában jelentette be, hogy rendeletet hoztak arról, hogy kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére. A korlátozás március 28-a és április 11-e között lesz érvényben. Ebben az időben az otthonokat csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása miatt lehet elhagyni. A szociális távolság (másfél méter) megtartásával az egészségügyi sétát lehetővé tették, de bekerült egy olyan korlátozás is, hogy az idősek és a fiatalok külön idősávban mehetnek boltba.

Részleges kijárási tilalmat már számos országban elrendeltek. A Heti Napló stábja olyan külföldön élő magyarokat kérdezett, akik a kijárási tilalom miatt otthon töltik napjaikat.

Tenerife

Völgyi Róbert a Kanári-szigeteken, Tenerifén él, a szigeten is kijárási tilalmat rendeltek el. A Heti Naplónak arról mesélt, hisz abban, hogy a tilalom egy jó út ahhoz, hogy a járvány lecsillapodjon.

 „Itt elég nagy a szigor. Óránként jár egy hangosbemondó, hogy ne menjenek utcára, maradjanak otthon az emberek. Tegnap a párom elment gyógyszertárba, meg is állította egy katonai jármű, hogy hova megy"

– mesélte Róbert.
Az utcákon folyamatosan járőröznek a katonák, és nemcsak hazazavarják, hanem meg is büntetik azt, aki engedély nélkül cselleng. Róbert megpróbálja hasznosan tölteni a kényszerotthonlétet: tanul, és próbál tervezni. Az üzleti élet is megállt, hotelbeszállítóként pedig igen kevés munkája maradt.

Tenerifén ugyanis, amely amúgy szinte kizárólag az idegenforgalomból él, nullára zuhant vissza a turizmus. Már csak azok vannak a szállodákban, akiket itt ért a karantén.
Róbert azt ajánlja, hogy ne lisztből, hanem változatos étrendből tankoljanak fel az emberek a karantén idejére: húsból, zöldségből és gyümölcsből.

Prága

Most pedig ugrás a cseh fővárosba, Prágába, amely meglehetősen kihalt ezekben a napokban. Egy fiatal, Győrből odaköltözött párt kérdezett a Heti Napló stábja a tapasztalataikról.

Szakács András beszámolója szerint Csehországban már csak maszkban lehet utcára lépni, ennek nem kell orvosi maszknak lennie, elég egy sima sál vagy kendő.

Csehországban is hiány van a maszkokból. A kevés maszk miatt az egészségügyi miniszter már bocsánatot is kért a csehektől. Prágában az idősekre külön rendeletek vonatkoznak. Boltba például csak reggel hét és kilenc között mehetnek. Akkor viszont csak ők. Pánikszerű bevásárlási roham nem volt a cseh fővárosban.

Ausztria

Farsang László a párjával Salzburgban él, és pincérként dolgozik az osztrák-német határon, egy autópálya melletti pihenőben.

A hangulat ott szerinte olyan, mintha minden nap vasárnap lenne. Az utcákon egy lélek sincs, és minden üzlet zárva van. Az osztrákok tehát komolyan veszik a karantént, mondjuk rá is bírják őket erre a hatóságok.

Dolgozni László sem tud már, mert a munkahelye átmenetileg megszűnt, viszont nem küldik el őket, hiszen a kormány segít a munkaadóknak.

Vagyis valami fizetése lesz, csak még nem tudja, hogy mennyi. De ezzel együtt a szerencsések között van, hiszen több országban nem foglalkoznak az állásukat vesztett magyar vendégmunkásokkal. Angliában például, ahol általában a lakbér teszi ki a kereset felét, most sokan még azt sem tudják, hogy azt miből fogják kifizetni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink