Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-26 20:05:00

Sem Polgáron, sem Sződligeten nem vonják vissza a részleges kijárási tilalmat, jogi megoldást keresnek

A polgármesterek nem rendelhetnek el kijárási tilalmat a koronavírus miatt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint erre semmilyen jogalapjuk nincs a településeknek, ezt csak a kormány rendelheti el. Az elmúlt napokban két településen: Sződligeten és Polgáron döntöttek úgy a település vezetői, hogy részleges kijárási tilalmat vezetnek be.

 

Kevesebb ember jár a sződligeti utcákon. Erről beszélt a Híradó stábjának a település hentese. Nemcsak Sződligeten, hanem a Hajdú-Bihar megyei Polgáron is elrendelte a polgármester a részleges kijárási tilalmat.

A Miniszterelnökség közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy erre kizárólag a kormány jogosult és törvényességi eljárást fognak indítani a kijárási tilalmat elrendelő önkormányzatokkal szemben. A Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt erről. „Az államnak van lehetősége kijárási korlátozást elrendelni, az önkormányzatoknak ilyen előírásokra nincs lehetőség" – fogalmazott Gulyás Gergely.

Polgáron meglepődtek a döntésen. A polgármester szerint ő csak jót akart.

„Őszintén szólva én ezt nem értem. Polgármesterként a város lakóinak az egészségéért aggódva, tényleg jobbító szándékkal és jóhiszeműen eljárva, nem mellesleg a képviselőkkel teljes egyetértésben született meg ez a felelősségteljes döntés, és kimondom, hogy mérhetetlen csalódott vagyok"

– fogalmazott Híradónknak Tóth József.

Polgár és Sződliget polgármestere a Katasztrófavédelemről szóló törvény 16-os szakasza szerint járt el, eszerint halasztást nem tűrő esetben, átmeneti jelleggel az élet és anyagi javak védelméhez szükséges intézkedések elrendelhet a polgármester.

„Velencén csak maszkban lehet elmenni vásárolni, Tamásiban 50 ezer forintra bírságolhatnak az indokolatlan utcai jelenlétért ott a közösségi együttélés alapvető szabályaira hivatkoznak. Ha jobban tetszik az, akkor átfestjük a kerítést, de a lényeg az, hogy korlátozzuk az utcai jelenlétet" – fogalmazott Juhász Béla, Sződliget polgármestere.

A TASZ jogásza szerint veszélyhelyzetekben a polgármestereknak valóban több jogosítványt adnak a jogszabályok, de kijárási tilalmat nem rendelhetnek el.

„Igazuk van a polgármestereknek abban, hogy a katasztrófavédelmi törvény - amire hivatkozik mindegyik polgármester - az ismeri a kijárási tilalmat és azt is mondja, hogy veszélyhelyzetben ilyet el lehet rendelni, viszont abban is egyértelmű a törvény, hogy csak a kormányfelhatalmazása alapján lehet elrendelni kijárási tilalmat Magyarországon"

– árulta el Híradónknak Dojcsák Dalma, a TASZ jogásza.

Mind a polgári, mind pedig a sződligeti polgármester azt mondja: nem vonják vissza a részleges kijárási tilalmat, most keresik a jogi megoldást.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink