Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-26 18:50:00

Már több száz helyszíni mintavételt végzett az Országos Mentőszolgálat

Az otthoni mintavételt a háziorvos kérheti a koronavírus fertőzés-gyanús személyek számára. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő közben arra hívta fel a figyelmet: nem elég az orvosi eszközöket megvenni, ha a kórházi dolgozók nem tudják kezelni azokat.

Már több száz helyszíni mintavételt végzett az Országos Mentőszolgálat
 

 

Már több száz helyszíni mintavételt végzett az Országos Mentőszolgálat – mondta Híradónknak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Az otthoni mintavételt a háziorvos kérheti a koronavírusfertőzés-gyanús személyek számára. Az eredményeket pedig néhány napon belül már az orvossal közli a labor.

„Fontos tudni, hogy ez nem sürgősségi beavatkozás, tehát nem azonnal fog megérkezni a mentő egy ilyen címre. Egy logisztika mentén, tervezetten járjuk be a címeket, és az érkezés előtt 2 órával minden esetben értesítjük a mintavétel alanyát, hogy be tudja tartani a nem evés, nem ivás szabályát.”

– emelte ki Győrfi Pál.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője híradónknak továbbá azt is elmondta: plusz mentőkocsikat állítottak szolgálatba, de, ha nő a fertőzések száma, akkor továbbnövelik a kapacitást.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a hazánkban elvégzett szűrések száma hatezer fölött van, és a kormány folyamatosan dolgozik az orvosi eszközök és fertőzés-tesztek beszerzésén.

„Mindent megtettünk és megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tesztet tudjuk beszerezni. Úgy gondolom, nem lesz akadálya annak, hogy ahogyan a fertőzés mértéke nő, úgy egyre több tesztet is tudjunk csinálni.”

– mondta.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő hozzátette ugyanakkor azt is az ATV Start című műsorában, hogy szakértő egészségügyi dolgozók nélkül az orvosi eszközök beszerzése mit sem ér.

„Nagyszerű, hogy lélegeztető gépet vásárolnak, de ehhez kell vásárolni személyzetet is, mert nem mindegy, ki tudja bekapcsolni azt a gépet, és az első riasztásnál mit fog csinálni az ott lévő, életében először ilyen masinát látó egészségügyi dolgozó.” – fogalmazott.

Erre a problémára jelenthet megoldást a koronavírus egyszerű és gyors detektálást lehetővé tevő legújabb eszköz: egy napokon belül piacra kerülő 15 perc alatt elvégezhető – a terhességi teszthez hasonló – otthoni gyorstesztet, melyből a londoni kormány már több milliót vásárolt, írja az Independent.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink