Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-26 20:37:00

Köznevelésért felelős államtitkár: a digitális oktatás egy kényszerhelyzet

Maruzsa Zoltán szerint senki sem állította, hogy a digitális oktatás szuper és ez a jövő iskolája, és ilyen volumenű átállást nem terveztek volna.

 

Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt bezárják az iskolákat, és új munkarend lép érvénybe. Múlt hét hétfőtől el is indult a digitális távoktatás országszerte. Ennek értelmében az általános-és középiskolás diákok interneten keresztül kapják meg a feladataikat, de a pedagógusok online tanórát is tarthatnak.

Maruzsa Zoltán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy még mindig elégedett a digitális oktatással. „A kulcsfeladat a pedagógusoké, akik előtt le a kalappal. Óriási teljesítményt nyújtanak" – fogalmazott a köznevelésért felelős államtitkár.

„Hosszú évek óta azt ösztönöztük, hogy minél több ilyen eszköz legyen, de inkább unikum, inkább kiegészítő, inkább speciális érdekesség szempontjából, és haladtunk volna ebbe az irányba, adott esetben hosszú évek alatt. Most egyik napról a másikra csak így kell tanítani, ez egy kényszerhelyzet, ezt senki nem állítja, hogy ez így szuper és ez a jövő iskolája" – mondta a műsorban.

Ilyen volumenű átállást nem terveztek volna, hiszen például az alsós tagozatos gyerekeknél fontos a pedagógus jelenléte. Az államtitkár szerint, viszont van, ahol digitális oktatással jobban lehet haladni, például az érettségi előtt álló diákoknál.

A térségi különbségekkel kapcsolatban azt mondta: gyűjtik be a forrásigényeket, viszont nem tudtak két nap alatt eszközöket beszerezni, és azokat kiszállítani.

Érettségi

Maruzsa az érettségikkel kapcsolatban türelmet kért. Az államtitkár szerint, ha nem változik a járványhelyzet, akkor mindenre nyitottnak kell lenniük. Biztos, hogy lesz érettségi, de a lebonyolítás szempontjából mindenre nyitottnak kell lenni – tette hozzá. Maruzsa azt is elmondta, hogy a középiskolai felvételik esetében nem kell eltérni a normál rendtől.

atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink