Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-26 10:26:00

Gulyás: a kormány nem hosszabbítja meg az elrendelt intézkedéseket, mert szerintük az alkotmányellenes lenne

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatta a közvéleményt a kormány döntéséről: nem hosszabbítják meg a veszélyhelyzetben elrendelt intézkedéseket, mert szerintük az alkotmányellenes lenne.

Miután az Országgyűlés ellenzéki képviselői megakadályozták, hogy az Országgyűlés még a héten döntsön a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, a kormánynak lépnie kellett, hogy hatályban maradjanak a veszélyhelyzetben hozott intézkedések – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón.

A kormány úgy látja, hogy az intézkedések meghosszabbítása a kormány által alkotmányellenes lenne, ezért nem élt ezzel az eszközzel.

Ami az egyetemek bezárását illeti, a kormány azt kéri a fenntartóktól, hogy rendeljék el a további zárvatartást az egyetemeken. A bölcsődei és óvodai fenntartókat is erre kérik. Szintén hatályukat vesztik azok az intézkedések, amelyek a légijárművek és autóbuszok, valamint külföldiek előtti határzárra vonatkoztak. Ezeket a belügyminiszter saját hatáskörben fogja meghosszabbítani.

A bíróságok ítélkezési szünetének meghosszabbítására az igazságügyi miniszter és az OBH elnöke keresi a megoldást – mondta a kancelláriaminiszter. Gulyás Gergely köszönetet mondott azoknak az orvosoknak, ápolóknak, rendvédelmi dolgozóknak, rendőröknek és katonáknak, akik az elmúlt hetekben helyt álltak.

A kormány igyekszik minden, a védekezéshez a lehető legsúlyosabb esetben is szükséges eszközöket, de beszámolni csak azokról az eszközökről fognak, amelyek már megérkeztek az ország területére

 – tette hozzá Gulyás Gergely.

Ma videókonferenciát tartanak az EU állam- és kormányfői. A magyar kormány azt javasolja ezen, hogy a védőeszközöket vámmentesen lehessen behozni az Unión kívülről. Magyarország számára nem kedvező, hogy az Unió nem mozgósít új forrásokat a védekezéshez, csak pályázati pénzeket csoportosít át. Ez lényegesen kisebb segítség az uniós pénzek lehívásában jól álló országok, így Magyarország számára, mint az e téren rosszabbul teljesítő országok számára.

Aki él a hiteltörlesztési moratórium lehetőségével, annak jövő januártól nem kell magasabb törlesztőrészletet fizetnie – mondta Gulyás Gergely.

Lezárult az a tranzakció, amely során az állam megvásárolta a Mátrai Erőművet. A kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek tartja az erőmű klímabaráttá alakítását.

Magyarország minden segítséget köszön, amit az EU-tól kap, és tudomásul veszi azt is, ha nem kapnak elég segítséget. Azt azonban kifogásolja, hogy Brüsszel akadályozni akarja a kormány védekezéssel kapcsolatos intézkedéseit – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

A kormány szomorúan látja a Helsinki Bizottság és az ENSZ emberi jogi főbiztosának javaslatát arra, hogy iráni mintára engedjenek ki rabokat a börtönökből a koronavírus miatt. Akit letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, azokon ezt végre kell hajtani – mondta Gulyás Gergely.

A katonaság és rendőrség megfeszített erővel végzi a határőrizeti feladatokat, a határátkelőkön kialakult sorok sosem voltak összefüggésben a magyar határrendészet munkájával.

Magyarország a koronavírus-szűréseknél a WHO protokollját követi – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Kásler Miklósnak az elhunyt koronavírus-fertőzöttek nyilvántartásával kapcsolatos rendelkezésével kapcsolatban a miniszter elmondta: fontos, hogy az elhunytak alapbetegsége is nyilván legyen tartva a protokoll szerint.

B. Nagy László fideszes képviselő parlamenti megjelenéséről Gulyás Gergely elmondta: a képviselő negatív teszteredménye után jelent meg az Országgyűlésben.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: egyértelműen törvénytelen volt, amikor polgármesterek rendeltek el kijárási tilalmat. 
A kormány nem fogja kompenzálni az önkormányzatokat a kieső iparűzésiadó-bevételek miatt, ahogy a központi költségvetést se kompenzálja senki a kieső bevételek miatt - mondta a kancelláriaminiszter.
A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: Pintér Sándor belügyminiszter és B. Nagy László fideszes képviselő koronavírus-tesztje negatív lett.
Az ATV kérdésére, hogy Polgár és Sződliget polgármesterének rendeletét szankcionálják-e, a válasz az volt, hogy a döntések egyértelműen jogellenesek voltak, a kormányhivatalok megteszik a szükséges intézkedéseket.  

Az ATV-nek a védekezéssel kapcsolatos eszközök beszerzésére vonatkozó kérdésére Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: a források rendelkezésre állnak a beszerzésekre, a tárgyalások ezekben az ügyekben folyamatosak, beszámolni viszont csak azokról a beszerzésekről fognak, amelyek eredményeképpen az eszközök már megérkeztek az ország területére. 

Az ATV részleges kijárási tilalom esetleges bevezetésére vonatkozó kérdésére Gulyás Gergely elmondta: a kormány folyamatosan értékeli a járványhelyzetet, és amint szükségesnek látszik a részleges kijárási tilalom, lépni fognak. Erről azonnal tájékoztatni fogják a közvéleményt

 – tette hozzá a miniszter.

A kormány újabb területekre fogja kiterjeszteni a KATA- és járulékkedvezményeket – jelentette be Gulyás Gergely. Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy Pintér Sándor mindkét koronavírus-tesztje negatív lett.
A kormány nem számol azzal, hogy ne lehetne lebonyolítani az idei érettségi vizsgákat – mondta kérdésre válaszolva Szentkirályi Alexandra.
Gulyás Gergely szerint a jelenlegi információk szerint június végére-július elejére várható Magyarországon a járvány tetőzése
 – ezt a miniszter a kormány mellett dolgozó, matematikusokból és járványügyi szakemberekből álló akciócsoport által végzett számítások alapján mondva, hangsúlyozva: ez nem számonkérhető ígéret a részéről, hanem a jelen információk alapján született becslés.
De mutatjuk, hogy az ellenzék miért is nem szavazta meg a felhatalmazást:
 
atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink