Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-25 18:16:00

Szellemvárossá vált Sződliget a részleges kijárási tilalom elrendelése után

Újabb magyar településen rendeltek el részleges kijárási tilalmat. Polgár után Sződligeten is szigorúan ellenőrzik, hogy ki és miért hagyta el az otthonát. Míg a helyi polgármesterek azt mondják, hogy a lakosság megértő, és pozitívan fogadta a szabályozást, az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján bejelentették: a kormány ellenőrizni fogja a korlátozások törvényességét.

Sződliget szellemvárosnak tűnik. Alig látni embereket az utcán. Néhány napja még tele volt a játszótér, idősek siettek a boltba, diákok sétáltak az utcákon. Ezt elégelte meg Juhász Béla polgármester és részleges kijárási tilalmat rendelt el a településen.

„Megkerestük a 70 év feletti idős embereket és nyilatkoztattuk őket, hogy amennyiben az önkormányzat gondoskodik az ellátásukról, tehát bevásárlunk neki, meleg ebédet biztosítunk, akkor ő vállalja-e azt, hogy házi karanténban marad. Önkéntes házi karantént otthon” – mondta Híradónknak Juhász Béla. A polgármester szerint bár papíron vállalták az önkéntes házi karantént, de úgy látta, valójában nem maradtak otthon az emberek, ezért hozta meg az intézkedést.

A részleges kijárási tilalom ebben az esetben azt jelenti, hogy a településen a diákok, a szociális ellátásban részesülő 70 év felettiek és az önkormányzat munkavállalói kötelesek otthon maradni.

Ételt, gyógyszert vásárolni vagy orvoshoz menni természetesen szabad.

„Most főzni akarok szóval azért a zöldségeshez meg a henteshez eljöttem, vettem elég sok mindent, úgyhogy egy darabig elleszek megint. Úgyhogy nem fogok kijönni” – árulta el egy helyi lakos.

A rendelet betartását az önkormányzat ellenőrzi. Tájékoztatnak, figyelmeztetnek, feljegyzéseket készítenek és az engedetlenséget jelezhetik az iskola és a munkahely felé is. Az otthonmaradási kötelezettség megszegőivel szemben az önkormányzati intézmények vezetői eljárhatnak: kezdeményezhetik az otthoni munkáról visszahívást és a szociális szolgáltatások felfüggesztését, de akár a segélykérelmek elutasítását is.

Nem Sződliget az egyetlen ilyen település. Néhány napja a Hajdú-Bihar megyei Polgáron is részleges kijárási tilalmat rendeltek el.

„Az elmúlt két és fél nap tapasztalata, amiről folyamatosan kapom az információt, hogy betartják a lakosok a tilalmat” – fogalmazott Híradónknak Tóth József. A polgármester szerint sokkal kevesebben vannak az utcákon, mint a döntést megelőző napokban és hetekben, ez szerinte mindannyiunk érdekét szolgálja.

A Miniszterelnökség mai tájékoztatása szerint azonban kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult, a veszélyhelyzetben érvényes szabályozás nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljenek el.

Nem csak ott van részleges kijárási tilalom, hanem Polgáron is, ahol a helyzet hasonló:

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink