Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-25 17:36:00

Ha megfertőzödött koronavírussal, akkor az hatással van a hangjára

A koronavírusos betegek hangjának elemzésével nyert vokális biomarkerek segíthetnek azonosítani a Covid-19 tüneteit másoknál - közölte az izraeli védelmi minisztérium, amely a módszert tesztelő projekt vezetője.

A Vocalis Health nevű izraeli start-up kórházakkal és tudományos intézményekkel együttműködve kezdett el a héten hangmintákat gyűjteni megerősített koronavírusos fertőzöttektől egy általa kifejlesztett mobilalkalmazás segítségével. "Ezeket a hangmintákat egy mesterségesintelligencia-alapú algoritmus fogja elemezni az egyedi vokális ujjlenyomatok után kutatva" - írta közleményében a minisztérium.

A koronavírus a légzőrendszerre van hatással, amelynek nyomán változhat az ember hang- és légzési mintázata. Tal Wenderow, a Vocalis Health elnök-vezérigazgatója szerint az algoritmust a távdiagnosztizáláshoz és monitorozáshoz használnák.

A tanulmány keretében kizárólag a résztvevő egészségügyi dolgozók és páciensek használják az applikációt, de a cég bárkitől szívesen fogad hangmintát a weboldalán. A tanulmány előzetes eredményei várhatóan hat héten belül lesznek elérhetőek.

A kutatók reményei szerint a fejlesztés révén nyert adatok segítségével az egészségügyi rendszer képes lesz felmérni, hogy kinek van szüksége tesztelésre, kórházi ellátásra, miközben az enyhe tüneteket mutatók otthon maradhatnak.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink