Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-26 06:07:00

Egyre több önkéntes segít az időseknek a járvány idején

Egyre több helyen jelentkeznek önkéntesek, akik azt vállalják, hogy főleg időseknek segítenek bevásárolni, gyógyszertárba menni. Van, ahol ez szervezett formában történik, máshol pedig egyéni akciókba kezdenek azok, akik úgy gondolják, hogy van egy kis szabad idejük, amit erre tudnak fordítani.

Egyre több önkéntes segít az időseknek a járvány idején
Illusztráció / Fotó: MTI

Debrecenben egy Facebook-csoportot alakítottak azok, akik úgy gondolják, hogy megpróbálnak segíteni azoknak az időseknek, akiknek jobb, ha nem mozdulnak ki a lakásukból. Ők azt vállalják, hogy ha jelentkeznek náluk, akkor boltba mennek, vagy kiváltják a gyógyszereket.

A Szeretlek Debrecen csoport alapítója Híradónknak arról mesélt, hogy egy idős házaspártól kaptak egy megkeresést. Dósa Valéria arról is beszélt, hogy a bácsi most tölti a 88. születésnapját, erre szeretne készülni a házaspár, ezért bevásárolt nekik, valamint a gyógyszereiket is kiváltotta.

Az idős pár szívesen fogadta a segítséget. Erre azért is van szükségük, mert a családtagjaik a várostól messze élnek.

„Se rokonunk, és senkink nincs a városban és ketten együtt 171 évesek vagyunk. Nem nagyon merünk, meg nem is nagyunk tudunk lemenni. A férjem beteg is ráadásul. Úgyhogy nagyon nagy szükségünk van a segítségre” – mondta Hajdú Istvánné.

Kaposváron is létrejött egy akciócsoport, amelynek tagjai két hete indította el a korona futárt. Ezzel próbálják csökkenteni az idősekre leselkedő veszélyt.

Tóth Barnabásék felállítottak egy operátori elérhetőséget: telefonon, illetve e-mailben is lehet őket keresni. Az operátor feladata az, hogy felvegye a rendeléseket, és továbbítsa azokat az önkéntesek felé.

Az akciócsoport tagjai videókon örökítik meg a tevékenységüket. Jelenleg tartós élelmiszereket, higiéniai cikkeket, gyógyszereket visznek házhoz. A segítségért ők sem kérnek plusz pénzt, az önkéntesek saját zsebükből állják a segítség költségeit. A kaposvári csoport tagjai azt mondják, hogy szívesen várják további önkéntesek jelentkezését, mert feladat van bőven.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink