Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-25 11:12:00

Brit állampolgár a tizedik itthoni áldozat - már 84 vállalat irányításába kapcsolódott be a hadsereg

A kormányzat és a vállalatok együttműködéséről is szó volt az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Ratatics Péter, a Mol ügyvezető igazgatója az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy  mostantól fertőtlenítőszert is gyártani fog a Mol az almásfűzitói üzemében . Ez felületi fertőtlenítésre is megfelelő lesz, első körben a Mol-kutakon lesz elérhető. Napi ötvenezer litert lesznek képesek előállítani, ami Ratatics szerint az egész ország ellátására elegendő lesz.

Schanda Tamás államtitkár elmondta, hogy a védekezéshez szükséges rekordgyorsaságú gyártási átlállás mutatja a kormányzat és vállalati szektor együttműködést - kiemelten szó volt a Mol átállásáról a járvány időszakában.

Közös cél a gazdaság és az életek védelme - tette hozzá Schanda Tamás, aki szerint a termékek elosztásá az életek védelme elvének van alárendelve: először az egészségügyet kell ellátni, utánna a megfelelő állami szereket, minden más csak utána jöhet.

Az államtitkár elmondta, hogy nyugaton hatalmas verseny van a védekezéshez eszközökért, Kínából több, mint 3 millió maszk, védekezéshez szükségeses overálok és lélegezetőgépek érkeztek a héten.

A hazai gyártás hozzájárul ahhoz, hogy a gazdasái visszaesést mérsékelje, munkát és megélhetést biztosítva.

Az alapanyag gyártást is e köré szervezik- a legnagyobb cégektől a legkisebbekig számos felajánlás érkezett.

A tájékoztatón Ruszin Romolusz dandártábornok elmondta, honvédelmi törzseket, hogy 84 vállalatnál bizosít a honvédelem biztonsági támogató szolgálatot- olyan cégekhez érkeztek, amelyek oxigént, élelmiszer, vagy más kiemelt fontosságú terméket gyártanak, forgalmaznak. A cégek listája folyamatosan változik, amely vállaltoknál megjelennek, közzéteszik.

Emellett feltartóztttak olyan külföldieket, akik nem a szabályok szerint akarták elhagyni az országot, emellett anyagi segítséget is nyújtanak, tábori ágyakkal például.

Több megkeresés is érkezett városoktól, hogy a katonai rendészek megjelenjenek a településen- a tábornok szerint ez a katonák iránti bizalmat mutatja.

Müller Cecilia elmondta, hogy a mai napra 226-ra emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. Egy brit állampolgár elhunyt, így 10-re emelkedett az elhunytak száma. Nála is krónikus betegséget állapítottak meg.

Az idősotthonokban lakókra tért ki, az ő védelmük érdekében elrendelték a látogatási tilalmat, a csoportosulások megakadályozása végett. Ezekben az otthonokban különösen ügyelni kell a biztonságos távolság megtartáása (legalább 1,5 méter), az otthonon belül se történjenek csoportosulások.

A zárt udvarra javasolt kimenni, fekvőbetegeknél gyakori szellőztetést javasol. Továbbá ezekben az intézményekbe felvételi zárlatot rendeltek el.

Az idősotthonokban lakókra tért ki, az ő védelmük érdekében elrendelték a látogatási tilalmat, a csoportosulások megakadályozása végett. Ezekben az otthonokban különösen ügyelni kell a biztonságos távolság megtartáása (legalább 1,5 méter), az otthonon belül se történjenek csoportosulások.

A zárt udvarra javasolt kimenni, fekvőbetegeknél gyakori szellőztetést javasol. Továbbá ezekben az intézményekbe felvételi zárlatot rendeltek el.

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti csoportjának vezetője egy friss kormánydöntésről számolt be, újabb 15 milliárd forintot különített el a kormány a szükséges egészségügyi eszközök beszerzésére. Folyamatosak a lélelgezetőgépek, orvosi maszk, gumikesztyű beszerzése, a magyar gyártás fertőtlenítő eszközök beszerzése sem jelent problémát.

Fokozódik az intenzív ellátások bővítése- ehhez kapcsolódóan beszámolt arról, hogy Kiskunhalason a konténerkórház ütemezése jól halad, a Hungexpón is a 330 főr részére készített ideilglenes kórház készül, továbbra is bővíthető lesz.

Néhány településen a polgármesterek kijárási tilalmat vezettek be, a kormáynzat részéről törvényességi észrevételeket fognak ezzekke szemben tenni.

Magyar vonatkozásban hatákonynak minősülnek az intézkedések, lassítják a járvány terjedésést és fel lehet készülni a vírus tömeges megjelenésére.

A határátkelőknél továbbra is folyamatos a ki-és belépő forgalon.

Újságírói kérdésre Lakatos elmondta, hogy a hatósági házikarantént abban esetben rendelik el, akik nem fertőzöttek, hanem olyan terüeltről érkeztek vagy fertőzött személynek a kontaktajai. Jelenleg a hatósági házi karanténban lévők szabálysértést követhetnek el- ez később változhat, ha a tömeges megbetegedések szakaszába lépünk.
Müller Cecília hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs az ország területén tömeges megbetegedés, a csoportos megbetegédesek száma növekszik. Újságírói kérdésre elmondta, hogy biztosan több beteg van, mint a regisztráltak száma, sokszor észre sem veszi valaki, hogy átesett a betegségen. Egy fertőzött személy 2-3 személynek tudja átadni. Jelenleg 6 fő van intenzív kezelés alatt. 
Nem hívják be továbbra sem a házirvoshoz azokat a betegeket, akiknek légúti panaszaik vannak. Azonban vannak olyanok, akik megjelennek a rendelőben a kérés ellenére, akkor nagyon fontos az, hogy az ő ellátásuk is külön helyszínen történjen.
Müller Cecilia elmondta, hogy a 65 feleltti orvosok nem vonultak ki az ellátórendszerből, hanem telefonos konzultáció keretében végzik a feladatukat.
10 halálos áldozata van a koronavírusnak Magyarországon

 

Ajánlom

További belföldi híreink