Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-25 09:30:00

Borús jövő: a magyarok többsége bérük csökkenésére számít

A foglalkoztatottak 22 százaléka lényegében arra készül, hogy a járvány következtében elveszíti a munkáját - derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített felméréséből.

Borús jövő: a magyarok többsége bérük csökkenésére számít

Ha a járvány elvonul, az országnak súlyos és kiterjedt problémákkal kell megküzdenie – így számol majdnem minden magyar. A Népszava megbízásából készült Publicus-felmérés szerint a pesszimizmus párt- és ágazatfüggetlen. A Fidesz szavazóinak 92 százaléka jósol súlyos gondokat, de az ellenzék hívei között is 90-100 százalék a borúlátók aránya. Ami pedig az ágazatokat illeti, ott egyedül az agrárium esetében mutatkozik némi remény.

Az aktív foglalkoztatottak majdnem fele (mintegy 2,1 millió ember) olyan területen dolgozik, amelyet már érint a járványveszély.

A legrosszabb helyzetben a turizmus/vendéglátás van, az itt dolgozók 86 százaléka érzi úgy, hogy gondot okozott a járvány. Az egészségügyben és az oktatásban ez az arány 70 százalék közül mozog.

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar, valamint az ipar esetében az emberek 33-34 százaléka érzi magát veszélyben.

Bár a járványnak nincs pártpreferenciája, azt érdemes megemlíteni, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) szimpatizánsai között a legnagyobb (75 százalék) a veszélyeztetett ágazatokban dolgozók aránya, a legkisebb pedig (24 százalék) az MSZP soraiban. A Fidesz-tábor nagyjából középen van, itt 45 százalék az eredmény.

A legtöbben – 58 százaléknyian – a Jobbik dolgozó hívei közül hiszik, hogy hamarosan csökken a jövedelmük, a bizonytalanok esetében ez az arány 51 százalék, a kormánypárt támogatóinak pedig 46 százaléka tart attól, hogy elveszti fizetése egy részét. (A többi ellenzéki párt esetében 46-51 százalék ez az arány.) Állásuk elvesztése miatt a DK és az MSZP munkaerőpiacon lévő szimpatizánsai aggódnak a leginkább: 51, valamint 47 százalékuk kalkulál akár elbocsátással is. A Fidesz támogatói között ez a félelem 29 százalékos, míg a bizonytalanoknak 16 százaléka aggódik.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink