Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-25 06:10:00

Koronavírus: teljesen átalakul a háziorvosi ellátás

Az országos tisztifőorvos szerint az a cél, hogy minél kevesebb kontaktus alakuljon ki az orvosok és a betegek között. Az orvosok szerint: súlyos terhet ró az egészségügyi rendszerre, hogy a 65 évnél idősebb orvosok nem fogadhatnak beteget. Ezért is lenne kiemelten fontos, hogy az ellátásban dolgozók megfelelő védőfelszereléshez jussanak.

Koronavírus: teljesen átalakul a háziorvosi ellátás

Országszerte úgynevezett akut ellátó központokat alakítanak ki. Az országos tisztifőorvos szerint a cél az orvos-beteg találkozások minimalizálása. Emellett pedig csökkenteni kell azt az időt is, amikor a betegek egy légtérben tartózkodnak.

"Akut légúti megbetegedésben szenvedők részére kialakítani egy kis ellátó egységet. Ugyanakkor az összes többi más panasszal az orvoshoz fordulók részére egy másik egységet. Őket fizikailag is elkülönítik egymástól. Ez egy új típusú ellátási forma"

- mondta el Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Az átalakításokat mind a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, mind a Magyar Orvosi Kamara támogatja. Ugyanakkor a szakemberek szerint, az ellátó rendszert jelentősen megterheli, hogy a 65 évnél idősebb orvosok nem találkozhatnak beteggel. A házi gyermekorvosok negyven százaléka ezentúl csak telefonon adhat tanácsot a pácienseknek.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján a március elsejei adatok alapján több száz betöltetlen, felnőtt háziorvosi praxis van. Bizonyos településeken, például Hernádvécsén 2004 óta nincs szakember, sok helyen tavaly üresedtek meg a helyek, többi között a borsodi Vilmányban, vagy Alsóvadászon. 

A Magyar Orvosi Kamara szerint a háziorvos-hiány miatt kiemelten fontos lenne a megfelelő védőfelszerelés a betegellátásában.

"Ebbe a járványba sajnos a magyar egészségügy egy végtelenül kizsigerelt, és egy nagyon rossz állapotba kerül bele. Még járvány nélkül sem volt igazán jó a működése. Ez nem sok optimizmusra ad okot sajnos"

- mondta Lénárd Rita alelnök.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a koronavírus-járványt az egészségügy csak a lakosság teljes együttműködésével lesz képes legyűrni.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink