Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-24 15:28:00

Kocsis Máté: Nem lesz több hétpárti hétfőig

Nem kezdeményeznek már hétpárti egyeztetést a koronavírus-törvényről a jövő heti szavazás előtt, mert valójában már nem is az ellenzéki frakciókkal kellene megegyezni, hanem mögöttük álló “dizájnerrel” vagy Magyar Györggyel - mondta Kocsis Máté az ATV kérdésére. De nem lehet tudni, hogy a jövő héten (nyilván a járvány miatt) meglesz-e még a kétharmad a szavazáson a kormányoldalon.

Kocsis Máté: Nem lesz több hétpárti hétfőig

A kormányoldal és az ellenzék közötti egyeztetés a rendkívüli veszélyhelyzet meghosszabbításáról befejeződött, annak a továbbiakban nincs értelme - válaszolta Kocsis Máté az ATV kérdésére a Gulyás Gergely miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján arra, hogy csak hétfőn tud szavazni az Országgyűlés a Varga Judit által beterjesztett koronavírus-törvényről - az ellenzék ugyanis nem járult hozzá tegnap, hogy már ma kivételes eljárással megszavazzák a törvényt, és ezzel a veszélyhelyzet miatt bevezetett intézkedések folyamatos hatályát is egyúttal. 

Valami “dizájner” és Magyar György...

A Fidesz frakcióvezetője munkatársunk kérdésére ironizálva azt mondta, a továbbiakban azért nem látják értelmét a hétpárti egyeztetésnek, mert nem akarnak "valami dizájnerrel vagy Magyar Györggyel" egyeztetni, hanem azokkal szeretnének, akik ténylegesen a parlamentben ülnek, azaz a képviselőkkel. (Ezzel nyilván arra célzott, hogy a “felhatalmazási törvény” ellen tiltakozó online petíciót elsőként Magyar György írta alá - és azóta már több mint 63 ezren, és ezen értelmiségiek befolyásolták volna a parlamenti ellenzéket.)

Mint Kocsis Máté szavaiból kiderült, ők azt érzékelték, amikor az elmúlt héten többször találkoztak a hétpárti egyeztetéseken, hogy egy-két pillanat kivételével ezek jó hangulatú és konstruktív találkozók voltak. Az első találkozón még azok az aggályok, amelyek ma elhangoztak, nem hangoztak el. És történt valami az első találkozó és a legutolsó találkozó között.... A Fidesz frakcióvezetője határozottan arra utalt, hogy az ellenzéki képviselők a “végrehajtói” annak a balliberális értelmiségi körnek, akik valójában diktálnak, és akikhez a képviselőknek el kell menniük egy-egy döntés előtt “engedélyért” - értelemszerűen Magyar Györgyékhez...

"Nagy szükség lett volna a parlamenti pártok összefogására, de az ellenzék kicsinyes, hamis, álságos játékot kezdett játszani" - állította Kocsis Máté a sajtótájékoztatón, elárulva, hogy az ellenzék kérésére üléseztek tegnap már az Országház Felsőházi termében, de még sok más javaslatot is figyelembe vett a kormányoldal - állította. Most is megismételte: azt az új helyzetben senki nem tudja megmondani, hogy 90 nap múlva, amikorra erősödhet a járvány, határozatképes lesz-e a parlament. Ezért sincs értelme semmilyen időkorlátnak, amit az ellenzék követel, hogy Orbán Viktornak ne legyen “teljhatalma” a rendkívüli jogrendben.

Karácsony?

A Fidesz frakcióvezetője azt is szóvá tette, hogy az ellenzék “valahogy nem kifogásolja” Karácsony Gergely rendeleti kormányzását Budapesten. Kérdésre válaszolva hozzátette azt is: Karácsony Gergely most "lépéselőnyben lesz".

”Igen”

Az ATV kérdésére, miszerint a miniszterelnök is azt mondta a Parlamentben, hogy ők gesztust tesznek, jogot adnak át az Országgyűlésnek - és bármelyik nap visszavehetik a kormánytól azokat a jogokat, amelyeket a válság kezelése érdekében gyakorolnak - de a parlament a kormánypártokat jelenti, hiszen kétharmaduk van, Kocsis Máté azt mondta: igen.

Arra, hogy akkor a parlamenti döntés nem jelent garanciát az ellenzéknek, a Fidesz frakcióvezetője azt válaszolta: a 2018-as választásokon ezeket az arányokat jelölték ki az emberek, következésképpen a kormányzat fölötti parlamenti garanciát ez a többség jelenti, és nem a törpe ellenzék. A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az Alkotmányvbírósághoz lehet fordulni bármilyen ügyben, hiszen ők folyamatosan üléseznek. 

Meglesz-e a kétharmad még hétfőn?

Kocsis Máté a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy akár ellenzéki voksokat is remél a jövő héten a törvény megszavazásakor.

A koronavírus-törvény mai megszavazásához a kormánypártok képviselői elegen lettek volna, elegen vannak. De “ki tudja megmondani", hogy ez a jövő héten az ellenzék nélkül egy járványos időszakban meglesz-e - vetette fel a frakcióvezető a sajtótájékoztatón.

Arra kérte az ellenzéket, hogy ”ha tegnap az emberek kárára cselekedtek is”, a jövő héten ne tegyék, gondolják meg magukat!

Óriási felelőtlenség, amit tegnap az ellenzék csinált, de fenn kell tartani az igyekezetet, hogy a világjárvány idején együttműködjenek a pártok - mondta Kocsis Máté. 

Magyar György így vélekedett:

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink