Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-23 11:22:00

Orbán újabb gazdasági intézkedéseket jelentett be

A taxisok után a KATA-alóli mentességet adnak többek között a fodrászoknak, kozmetikusoknak, előadóművészeknek, idősgondozóknak. A lejáró gyed-gyes szolgáltatásokat meghosszabbítják.

12 napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet, erre azért volt szükség, mert az ellenszert még nem találták meg, ha elérhető is lesz, akkor is hosszú-hosszú hetek, hónapokig nem lesz elérhető. A szokásos jogszabályok között nem lehet az ország önvédelmét megszervezni, ezért hirdették ki a veszélyhelyzetet. 

Négy vonalon szervezték meg eddig a védekezés: katonai, rendvédelmi, egészségügyi és gazdasági vonalon. Az egyedi fertőzések szakaszából a csoportosba léptünk át, közeledik a tömeges megbetegedések száma.

167 azonosított megbetegedés van - hangsúlyozza, hozzátette az, hogy mennyi a tényleges betegek száma, arra csak becsléseik vannak.

Orbán felkért szakembereket, hogy ezeket a becsléseket végezzék el, annyit mondhat egyelőre, hogy a tényleges fertőzöttek száma jóval nagyobb, mint 167.

167 fertőzöttből 108 nem mutat tüneteket, csak hordozó, 27, aki tüneteket produkálnak, 9-en vannak, akik nagyon betegek, súlyos állapotban. Hét halottunk van, öten szív és érrendszeri megbetegedéssel, egy ember cukor betegséggel küzdött – teszi hozzá.

Egészségügy

A védekezésre álló eszközök kapcsán elmondta, hogy 129 ezer speciális maszk van, 20 millió gumikesztyű 2060 darab lélegeztetőgép van. „Fürkészeket” küldött ki ezekért a termékekért, nyugaton hiány van ezekből, keletről szerzik be. Elmondta, azokról az eszközökről számol be, a többi bizonytalan, mint "a kutya vacsorája".

19 ezer 65 év alatti fő van, rezidenseket, végzős orvostanhallgatókat is bevetnek. 105 000 kiképzett egészségügyi szakdolgozó van.

Elkészítették a vezénylési tervet: a készletek elérhetősége, a bevethető emberek és várható betegek száma alapján hozhatók meg ezek a döntések.

Holnap reggeltől minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap, a többiek sebészi maszkot.

A védekezés hosszú lesz, ésszerű készletgazdálkodást kér. Megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját, hálás nekik az egész ország.

Rendőri védekezés

Ami a rendőri védekezést illeti, csak magyarok léphetnek be az országba, a teherforgalom megengedett. A nem magyar, áthaladó személyek a kijelölt humanitárius folyosón, kijelölt helyeken haladhatnak át. "Az emberség továbbra is emberség marad", valamint igyekszünk a szomszédainkkal a jó viszonyra.

A rendőrök feladatai folyamatosan növekednek. Bevethető egyenruhás 70 275 fő vannak, vannak önkéntesek, aki végszükség esetén képesek feladatokat ellátni, 46 ezer fő. 139684 főt tudnak igénybe venni rendfenntartásra, nekik kell a karantén ellenőrzést és egy esetleges lezárást felügyelniük.

Újabb gazdaságvédelmi intézkedések

Az első gazdaságvédelmi akciótervet további intézkedésekkel vezették be: a taxisok után a KATA-alóli mentességet adnak többek között a fodrászoknak, kozmetikusoknak, előadóművészeknek, idősgondozóknak- ennek részleteit egy ma este jelentkező rendelet szabályozza.

A KATA-adósságokat elegendő lesz később törleszteni, a reklámbevételek miatti kiesésből kedvezményt kapnak a televíziós csatornák. A lejáró gyed-gyes szolgáltatásokat meghosszabbítják.

Orbán Viktor szerint az előttünk álló időszak nehéz lesz, mindenkitől személyes erőveszítést kiván. Mindenkinek van felelőssége, a széthúzás és viták helyett az összefogás ideje érkezett el.

Müller Cecília: tömeges megbetegedések jönnek

Müller Cecília elmondta, hogy az adatok világosan mutatják, hogy nem egyenes vonalú a növekedés, a napokban exponenciálisan fog nőni a fertőzöttek száma. A csoportos fertőzések időszakából a napokban a tömeges megbetegedésekre fogunk áttérni. Nincsen olyan megye, ahol ne találtak volna fertőzött személyt.

Számosan vannak olyanok, akik megfertőzöttek, de nem mutatják a betegség jeleit. Köszönetet mondott az idősöknek, sokkal kevesebbet lát az utcán, az önkéntes karanténban lévőknek is. 

Az elmúlt napokban az OMSZ segítségével elkezdődött a mintavétel, amivel csökkent a betegmozgás, minimalizálták a kontaktusok számát. A háziorvos gyanús esetekben a mentőknek szól, amennyiben szükséges, megtörténik a mintavétel.

Számos intézkedés történik naponta, elkészülnek azok a tervek, amelyek az ellátható betegek számát is biztosítják. Minden egészségügyi intézmény folytatja a kapacitásának a növelését.

Folyatódnak a kutatótevékenységek is mind a gyógyszer, mind a vakcinakutatás területén.

188 magyar van karanténban Európában

Lakatos Tibor elmondta, hogy a ma délelőtti adatok alapján nincs különösebb fennakadás- a szlovák határon könnyítést vezettek be, a határ mentén dolgozó szlovák és magyar állampolgárok átmehetnek.

A külföldön tartózkodó magyarok közül 188 magyar van karanténban Európában, 30-as Európán kívül.

4000 személy vonatkozásában rendelték el a hatósági házi karantént- a rendőrség rendszeresen ellenőrzik, 100 fővel szemben kellett szabálysértési feljelentést tenni. Üzletek körében 24 személlyel szemben tettek szabálysértési feljelentés, 11 esetben csalás miatt indítottak büntetőeljárást.

Folyamatos az eszközök beszállítása

Az ATV kérdésére, hogy Kínából mikor érkeznek meg a maszkok és lélegeztetőgépek. Lakatos Tibor elmondta, ezeknek az eszközöknek a beszállítása folyamatos. Jelen állás szerint biztosított az utánpótlás, mind az alapanyagokból, mind a védőfelszerelésekből.

Lakatos az ATV és más médiumok kérdésére elmondta, hogy nem véletlen, hogy számba veszik azokat az erőforrásokat, amelyekkel egy esetleges lezárást be lehet tartani. Nem egy-két napról van szó, hanem hosszú hetekről ilyen intézkedések bevezetése esetén, nem lehet aránytalan intézkedést bevezetni.

A polgári részleges karantén esetében elmondta, hogy a polgármesternek széles körű jogosultságai vannak, de Lakatos szerint ilyen esetekben szakemberekkel kellene tárgyalni döntéshozatal előtt.

Az álhírek veszélyeire hívta fel a figyelmet Lakatos az újságírói kérdések kapcsán, nem csak a védekezést, hanem a gazdasági helyzetet is befolyásolják, Müller pedig arra kérte az álhírgyártókat, hogy inkább a hiteles információk terjesztésében segítsenek.

Lakatos szerint egyelőre a boltokkal kapcsolatos elegendőnek látszik, de hangsúlyozta, hogy bármilyen rendkívüli helyzetben a lakosság ellátását biztosítani kell. Müller Cecília elmondta, hogy nem lehet a külföldi hallgatókat okolni a vírus elterjesztése miatt, világjárványról lehet szó, védekezni kell.

Arra a kérdésre, hogy a Honvéd kórházban átálltak-e sürgősségi ellátásra, Müller elmondta, minden kórház fokozatosan áll át. Tömeges megbetegedések idején sokakat érint a fertőzés, azt, hogy pontosan hány beteg, jelenleg még csak találgatás.

Az ATV kérdésére, hogy a tömeges fertőzöttség milyen további intézkedéseket kíván, Lakatos elmondta, hogy ha gócpontok alakulnak ki, korlátozni kell a mozgást, de olyan mértékben és a védekezéssel arányosan, hogy az emberek ellátását ne akadályozza.

Az MSZP többet követel:

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink