Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-24 05:50:00

Egyre többen tiltakoznak a felhatalmazási törvény ellen: "Ezt egyetlen demokrata sem támogathatja"

Több mint 63-ezren írták alá azt az online petíciót, amelyben az ellen tiltakoznak, hogy határozatlan időre kapjon felhatalmazást a kormány. A közéleti szereplők, jogászok és írók szerint: még a rendkívül veszélyes járványhelyzet sem indokolhatja, hogy Orbán Viktor kormánya bármilyen tárgykörben jogot gyakorolhasson. Közben a 7-párti egyeztetés után Gulyás Gergely azt mondta: a kritikák ellenére sem lesz határidő a törvényjavaslatban.

Egyre többen tiltakoznak a felhatalmazási törvény ellen: "Ezt egyetlen demokrata sem támogathatja"

Percről perce nőtt azoknak a száma, akik aláírták azt az online petíciót, ami a Tiltakozunk a felhatalmazási törvény elfogadása ellen! címet kapta. Hétfő estig több tízezren csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az aláírók között ügyvédek, közéleti szereplők és több korábbi ombudsman is szerepel. A koronavírus elleni védekezésről címmel benyújtott javaslat szerint a kormány minden rendkívüli intézkedést megtehetne, határozatlan ideig. 

Lövétei István alkotmányjogász is aláírta a tiltakozó petíciót. A szakember szerint elengedhetetlen lenne a kontroll, mert számos korlátozást be lehetne vezetni, ide tartozik például az egyéni szabadságok bizonyos korlátozása is, de elő lehetne írni mondjuk közmunka-kötelezettséget is.

Herczeg Zoltán designer szerint a választók felhatalmazták a képviselőket, hogy ők döntsenek akár ilyen vészhelyzetben is. Azt mondta, azért csatlakozott a felhíváshoz, mert "az elmúlt tíz évben láttuk jó néhányszor, hogy hova vezet az, amikor Orbán Viktornak kétharmada van". 

Gulyás Gergely szerint a törvényjavaslat azt biztosítja, hogy például a hiteltörlesztések felfüggesztése vagy a járulékkedvezmények a vészhelyzet végig életben maradjanak, a meghosszabbításukhoz ne kelljen mindig az Országgyűlés jóváhagyása.

"Azért nem tudunk határidőt támogatni, mert most senki nem tudja megmondani, hogy a veszélyhelyzet meddig tart, hogy 30, 60 vagy 90 nap múlva határozatképes Országgyűlés össze tud-e ülni"

- mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint azonban a jelenlegi helyzet nem indokolja azt, hogy az Országgyűlés, mint kontroll megszűnjön.

"Azt látjuk, hogy a legtöbb állam egészségügyi, járványügyi szükséghelyzettel él. De, konkrétan, aki alkotmányba foglalt rendelkezésre hivatkozva alkotmány szerinti különleges jogrendet vezetett volna be, az nagyon kevés. Egészen pontosan Spanyolországot tudom megemlíteni, illetve mellette még Romániát"

- nyilatkozta Lattmann.

Az aláírók szerint egy ilyen törvényt egyetlen magyar demokrata sem támogathat.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink