Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-21 19:09:00

Porzsákkal próbálják meg helyettesíteni a szájmaszkot - videó

Újabb koronavírussal fertőzött beteget találtak Baranya megyében is, ezúttal Bakonya településen. Tegnap Kővágószőlősről került kórházba egy férfi, 10 helyi lakos pedig hatósági házikaranténba. A két falu között csupán tíz kilométer a távolság, de a szakemberek szerint a két esetnek nincs köze egymáshoz.

Ebben a Facebook-posztban jelentette be a polgármester hogy a faluban van koronavírusos beteg. Egy idős embert azóta már kórházban kezelnek.

Kerestük a polgármestert a facebook bejegyzésével kapcsolatban , de nem sikerült elérnünk, egyébként a falura most az jellemző hogy az utcák teljesen elnéptelenedtek, egy lakó viszont elmondta mindenki fél ezért maradnak otthon, mióta kiderült hogy egy asszonyt Pécsett kezelnek koronavírus fertőzés miatt.

Jakab Ferenc, virológus arra figyelmeztet, hogy minden esetben oda kell figyelni a fertőzésre, még akkor is, ha csak hőemelkedéssel és száraz köhögéssel jár. Ha már komolyak a tünetek, azonnal szakemberhez kell fordulni.

"Mikor érezzük azt hogy nehezen kapunk levegőt amikor légszomjunk van amikor már elkezdjük kapkodni a levegőt amikor átlépünk egy a gyakorlatilag a tüdőt jobban érintő fázisba akkor azonnali hatállyal és haladéktalanul nem kell felkeresni az orvost hanem a mentőt vagy a megadott számokat kell hívni." - fejtette ki Jakab Ferenc.

Úgy tudjuk Pécsett több koronavírus fertőzöttet is kezelnek, továbbá egy orvos és négy ápoló is házi karanténba került ugyanitt, mert koronavírusos beteggel érintkeztek.

Közben egyre többen próbálnak alternatív megoldást találni a szájmaszk hiányra. Sokan rohamozták meg például a porzsákot árusitó boltokat. Azt állítják: nagyon egyszerű módszerrel lehet maszkot készíteni a porszűrő anyagból. Egy pécsi bolt tulajdonosa otthonában mutatta meg stábunknak a porzsákokat, mivel kora miatt önkéntes karanténba vonult.

„Az M porosztályú porzsákokat az emberek most a vírus szűrésére vásárolják, amit mi nem tudunk bizonyítani hogy jó e erre, de hát a magyar ember az ilyen próbál valamilyen megoldást találni hogy az egészsége az védve legyen." - mondta Porpáczy Ernő, a Porzsák Mester igazgatója.

Több gyógyszertárban most is hiánycikk a védőmaszk és a fertőtlenítő szer, de azt ígérik hétfőtől az országban mindenhol lehet majd kapni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink