Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-21 11:06:00

Példakép: ha a 100 éves Bálint gazda karanténba vonult, ön is megteheti

Az ország kertésze lemondta az összes előadását, de nehezen viseli, hogy legfeljebb csak a ház körül tevékenykedhet.

„Valóságos fegyőrré váltam, mert Gyurka nehezen szokta meg, hogy nem mehet sehova. A 101. életévéhez közelítve is hiperaktív, de legalább a koronavírus-veszély miatt lemondott minden előadást” – mesélte a Blikknek Antónia, Bálint bácsi felesége. „A kertben ténykedhet csak, a család szigorú karanténra ítélte, mert féltjük.”
Bálint gazda szerint nem érdem, hogy már 100 éves is elmúlt, igaz, ennyi idő alatt bőven gyűjtött lelki és testi sebeket. Vannak maradandók és gyógyultak, de mindig talál magának tennivalót, sőt, alapesetben sokat utazik, előadásokat tart. Ezért is barátkozik meg nehezen a szigorú karanténnal.

„Olyan vagyok magam is, mint az öreg almafa, szükség van még az árnyékára, a termésére, ezért szeretnek és vigyáznak rám” – mondta mosolyogva Bálint György, aki napközben a kertben ténykedik. „Éppen a szőlőt metszem, kihasználom a jó időt. A karantén nélkül is sokan mondták, hogy pihenjek többet, de nem tudok. Már reggel a számítógépnél ülök, válaszolok a levelekre. Ezt most is megtehetem mindennap, de az utcára nem engednek a szeretteim, az unokáimtól és a dédunokáimtól is el vagyok tiltva. Telefonon beszélünk csak, így adjuk le a bevásárlólistát is. A fiúk mindent beszereznek, ami kell, aztán csak a kerítésre akasztják a szatyrokat. Nehezen bírom a bezártságot, de azt hiszem, szükséges a korom miatt.”

Bálint gazda felelevenítette, élete 100 éve alatt többször is meghalhatott volna, hiszen megjárta a mauthauseni koncentrációs tábort, 42 kilósan szökött meg a munkaszolgálatról, ahol kőbányában dolgozott. Nyolc éve pedig egy zebrán gázolták el, a vastag télikabát mentette meg az életét, ám a koponyasérülése miatt a hallása elromlott. „Sokszor meghalhattam volna, de mázlista vagyok! Túléltem a tífuszt is fiatalon, akkor sokkal többet kibír az ember” – nevetett. „A koronavírust nem szeretném elkapni, így szót fogadok a családomnak, Antónia, a feleségem vigyáz rám, úgysem hagyná, hogy megszegjem a házi karantén szabályait.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink