Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-20 09:41:00

Orbán megmondta, mi lesz, ha tömeges lesz a fertőzés

Hat súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg van. Még nem léptünk át a tömeges megbetegedések időszakába, de szerinte minden bizonnyal be fog következni. Van egy rendes katonai tervünk a védekezésre - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Orbán megmondta, mi lesz, ha tömeges lesz a fertőzés

Minden nap hat órakor ül össze az operatív törzs, a munka pedig este az akciócsoportok vezetőivel fejeződik be. “Kicsit katonaság szaga van a dolognak” - fogalmazott Orbán Viktor.

A műsorvezető Nagy Katalin felvezetése után a miniszterelnök ismertette a péntek reggeli adatokat: eszerint 85 igazolt betegből 6 állapota súlyos, heten már meggyógyultak.

Orbán Viktor azt mondta, hogy még nem léptünk át a tömeges megbetegedések időszakába, de szerinte minden bizonnyal be fog következni: ez nem kerülhető el, csak a folyamat lelassítása lehetséges, ez a cél is, hogy az egészségügyi ellátó rendszerek felkészüljenek a betegek fogadására.

Nagy koponyák az orvosaink

A miniszterelnök szerint most a legnagyobb bizonytalanságot az okozza, hogy az emberek nem tudják, mi fog velük történni, ha elkapják a vírust. Nagyon okos orvosaink vannak, “nagy koponyák”, “ez felvillanyozó”, ők a jövő héten lesznek képesek választ adni arra, hogy fertőzés esetén mire számíthatnak az emberek, az egyes korcsoportok a magyar adatok szerint - mondta Orbán Viktor. “Ha a járvány nem is hagy alább, a félelem így kisebb lesz” - tette hozzá.

“Milliószámra vannak maszkjaink”

„Van elegendő, millió szám vannak maszkjaink” - hangoztatta Orbán Viktor, azt mondta nem igaz, hogy nincs elegendő eszköz. Mindenből van elég a mostani fertőzési szinthez. „Nem csak raktárra gyűjtjük az eszközöket”, tömeges járvány esetén a kiosztásnak is lesz egy rendje. Először a szükséges eszközöket: az egészségügyi dolgozók, a közbiztonságiak és a közszolgálatban dolgozók...

Katonai terv, felálltak a figurák a sakktáblán

A veszélyhelyzetet azért hirdette ki, ennek a kilencedik napjában vagyunk, hogy gyorsan és vita nélkül tudjon dönteni - mondta a miniszterelnök. Elegendő számú katona van jelen, ahol kell - miután a határokat lezártuk, a humanitárius folyosón lehet közlekedni az országban. “Van egy rendes katonai tervünk a védekezésre” - hangoztatta a műsorban a miniszterelnök, hozzátéve: a figurák úgy vannak elhelyezve a sakktáblán, hogy meg tudjuk védeni a magyarok egészségét. De az ország is felállt a védekezés logikája szerint, a kollektívvédekezést megszervezték, “ma egy védekezésre berendezkedett társadalom a magyar”- fogalmazott.

Gazdasági akcióterv: ha munka van, minden van

Most a cél az, hogy a lehető legkevesebben essenek ki a munka világából, aki pedig kiesett, minél hamarabb visszatérjen. Mert ha munka van, minden van, ha nincs, az a csőd - mondta a műsorban a miniszterelnök, és jelezte, hogy még jönnek az új gazdaságvédelmi intézkedések, további lépéseket kell tenni.

A legtöbb intenzív ellátásra szoruló beteg az időskori honfitársaink közül kerül majd ki.Ha megnő a fertőzöttek száma, az intenzív osztályokon ápoltak száma is megnő. A legtöbb intenzív ellátásra szoruló beteg az időskori honfitársaink közül kerül majd ki - mondta a miniszterelnök. De ez nem jelenti azt, hogy minden fiatal védett.

Arra, hogy a nagyszülők nehezen értik meg, hogy ne menjenek sehová, Orbán Viktor úgy reagált, hogy ő is ismeri ezt a helyzetet, hiszen az édesapja 80 éves, és él a 99 éves nagymamája is. Az idősek nehezen fogadják el, hogy a fiatalok adnak nekik tanácsot, de “higgyék el, értük aggódunk, ha a járvány tömegessé válik, ők kerülnek a legnagyobb bajba“ - fogalmazott. Az idősekre vonatkozó jogszabályokat szeretnék elkerülni. Tudnak gondoskodni az idősekről, csak maradjanak otthon - kérte a miniszterelnök.

Ajánlom

További belföldi híreink