Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-21 06:20:00

Gyerekeknél enyhébb tünetekkel jelentkezik a koronavírus, de veszélyes lehet

Enyhébb tünetekkel jelentkezhet a gyerekeknél a koronavírus, ez azonban nem jelenti azt, hogy rájuk nem lehet veszélyes – erről beszélt híradónknak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke. Csütörtökön fertőtlenítés miatt kellett lezárni egy XV. kerületi gyerekorvosi rendelőt, mert egy ott vizsgált gyerek koronavírus-tesztje pozitív lett. A kormányzat mindenkit arra kér, hogy ha teheti, maradjon otthon. A szociálpszichológus szerint a bezártság sokak számára nehéz, ezért telefonon vagy interneten érdemes kapcsolatot tartani ismerőseinkkel, családtagjainkkal.

Fertőtlenítés miatt kellett lezárni csütörtökön egy XV. kerületi orvosi rendelőt, miután kiderült, hogy pozitív lett egy ott vizsgált kisgyermek koronavírus-tesztje. A rendelő orvosa a Facebookon osztotta meg a hírt, hozzátéve, úgy tudja, a beteg állapota jó, nem kellett kórházba mennie. Ma pedig már az olvasható az oldalon, hogy a rendelőt újra megnyitották.

A Házi Gyerekorvosok Szövetségének alelnöke szerint a gyerekeknél enyhébb tünetekkel jelentkezhet a fertőzés, de egyes esetekben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni – először mindenképpen telefonon keresztül.


„Igaziból a súlyos tünetek esetén kell aggódni, hogy ha nehézlégzés lép fel. Általában enyhe tünetekkel jár, ez főleg a gyerekekre vonatkozik, a súlyos tünetek esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni.” - fejtette ki az alelnök, Muzsay Géza.

A legveszélyeztetettebbek az idősek, de ez nem jelenti azt, hogy gyerekek ne kaphatnák el a koronavírust.

„Magyarországon is bárhol jelen lehet, bárhol jelen van már a vírus.” - éppen ezért a kormányzat többször is arra kérte a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthon. Karácsony Gergely főpolgármester kedden jelentette be, hogy lezárják a budapesti játszótereket – legalábbis azokat, amelyek körbe vannak kerítve, tehát zárhatók. A főváros utcáin péntek délelőtt változatos volt a kép: a parkokban, sétányokon csak néhány emberrel találkozott stábunk, voltak köztük fiatalok, idősek és kisgyermekes családok is. Az autós forgalom viszont néhol majdnem olyan volt, mint egy szokásos délelőttön.

A szociálpszichológus szerint minden embertípusra másként hat a bezártság, van, aki könnyebben, és van, aki nehezebben viseli.

„Aki extrovertáltabb, annál hiába tudja magát elvileg elfoglalni mindenféle ilyen dolgokkal, iszonyatos igény nyilatkozik, kínzó igény jelenik meg arra, hogy emberekkel tudjon kapcsolatba kerülni, tehát ebből a szempontból elég nagy különbségek tudnak lenni, mindenesetre annak, akinek komolyabb igénye van, tehát bizonyos mértékig mindenkinek, a hosszabb bezártság mindenképpen nagyon rosszat tesz a kedélynek.”  nyilatkozta Síklaki István, szociálpszichológus.

Síklaki István szerint a hosszabb otthon tartózkodás alatt célszerű tartani a kapcsolatot szeretteinkkel, barátainkkal telefonon vagy akár videochaten, így könnyebben átvészelhető ez az időszak.

atv.hu
Ajánlom

További belföldi híreink