Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-20 05:10:00

Vannak területek, ahol teljesen megszűnt a gyermekorvosi ellátás

Vannak területek, ahol teljesen megszűnt a gyermekorvosi ellátás, miután az érintettek 40 százaléka kiszállt a napi rendelésből – erről beszélt a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az ATV Start című műsorban. Póta György azt is hozzátette, hogy a panaszokkal telefonon keressék a háziorvosokat.

Nem pozitív a gondolkodás jelenleg a háziorvosok között – ezt mondta el a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az ATV Start című műsorban.

Póta György elismerte, hogy valóban három darab maszkot kaptak, és azt sem a megfelelőnek címkézett FFP2 vagy FFP3 típusú maszkokból, hanem az FFP1-esből.

Mint mondta, az ilyen típusú védőfelszerelések soha nem képezték részét annak a csomagnak, ami a rendelkezésükre áll. Emlékeztetett: a kormányzat szerint a szolgáltatónak kellene ezt biztosítani, miközben a járványügyi hatóságoknak kellene biztosítani. Voltak azonban kollégák, akik hamarabb kezdtek megijedni, ők internetről szereztek be speciális maszkokat. Most viszont már nem is lehet kapni, így várják a kormányzat segítségét. Bár kaptak ígéretet ennek orvoslására, azt nem tudják, hogy ez mikor és hogyan fog megtörténni.

Most pedig, hogy ugrásszerűen nő az igazolt esetek száma, azok száma is így nőhet, akik fertőznek, de nem mutatnak tüneteket, és még az orvos sem feltételezné róla. A napi rutinjuk is teljesen megváltozott – tette hozzá.

A 65 év feletti kollégák ugyanis kiestek abból, hogy betegekkel találkozzanak, így az aktív házi gyermekorvosok 40%-a lépett ki a rendszerből, akik most a napi rendelésből kiestek.

Hozzátette: ebből kiindulva vannak területek, ahol teljesen megszűnt a gyermekorvosi ellátás. Hangsúlyozta azt is, hogy ha valakinek panasza van gyermekével kapcsolatban, akkor telefonon hívja az orvost.

atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink