Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-19 20:52:00

Brutális előrejelzés: 22 (!) százalékkal eshet vissza az európai gazdaság

JP Morgan szakemberei szerint az eddiginél is erősebb kormányzati lépésekre van szükség a válság miatt, mivel csak a tengerentúlon munkahelyek milliói vannak veszélyben – írja a Portfolio.

Az elemzők szerint már biztosan globális recesszióra kell felkészülni, ennek mértékét most 1,1%-ra teszik az idei évben. Gyakorlatilag eldőlt, hogy a világgazdaság leghosszabb növekedési időszaka ebben a negyedévben a végéhez ér a koronavírus-járvány miatt.

A területileg lebontott számok még húsba vágóbbak: a legfrissebb előrejelzés szerint a kínai gazdaság az első negyedévben 40%-kal csökkent, az amerikai akkor még csak 4-gyel, a második negyedévben viszont 14%-os zuhanás is jöhet.

Az eurozóna helyzete is kétségbeejtő: az első negyedéves 15%-os visszaesést a másodikban 22%-os zuhanás követheti. Ezt csak részben ellensúlyozza, hogy a harmadik negyedévben már 45%-os újbóli növekedést sem zárnak ki.
A szakértők szerint a 2008-as világméretű válság idején sem volt ilyen rossz a helyzet.

A JP Morgan szerint a munkahelyek megszűnése a legsúlyosabb probléma a legtöbb országban: ha elhúzódik a válság, több millió állás is veszélybe kerülhet. A fejlett országokban 1,6 százalékponttal emelkedhet a munkanélküliségi ráta a következő két negyedévben – vélik az elemzők.

A harmadik negyedévben beinduló újbóli növekedésnek akkor lehet igazán esélye, ha év közepéig feloldják a korlátozások nagy részét, a kormányok pedig addig is még több hatékony és célzott gazdasági intézkedést jelentenek be.

 

atv.hu/ Portfolio

Ajánlom

További belföldi híreink