Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-17 19:09:00

Sorra szigorítanak az európai országok a koronavírus miatt

Rendkívüli szigorításokat vezetett be Franciaország. A koronavírus elleni küzdelem részeként betiltották az összejöveteleket, beleértve a családi találkozókat, valamint elrendelték a határok lezárását. Spanyolország is lezárta a határait, a koronavírussal fertőzöttek száma ott meghaladja a tízezret.

Sorra szigorítanak az európai országok a koronavírus miatt

Rendőrök járőröznek a párizsi utcákon, hogy ellenőrizzék az utcán tartózkodókat. A kormány rendelete szerint ugyanis kedd déltől életbe lépett az a rendkívüli intézkedés, amely keretében csak a munka miatt, a legszükségesebb dolgok vásárlására, és orvosi vagy más segítségkérés okán hagyhatják el a lakosok az otthonaikat. Az utcákon ellenőrzőpontokat állítanak fel, és akik megsértik a kijárási tilalmat, pénzbírságot kaphatnak.

„Tudom, hogy példátlanok a lépések amikre kérem Önöket, azonban a körülmények kényszerítenek minket erre. Egy egészségügyi háborúban állunk. És az ellenség köztünk van, és láthatatlanul terjeszkedik, ezért általános mozgósításra van szükség”

-jelentette ki Emmanuel Macron. Az elnök hétfő este tartott televíziós beszéde megdöntötte a nézettségi rekordokat. Macron elmondta, hogy elhalasztják a helyhatósági választások második fordulóját, és felfüggesztik a nyugdíjtörvény módosítását.

A kedden életbe lépő intézkedések előtt párizsiak tömegesen hagyták el a fővárost, hogy vidéken vészeljék át a legalább két hétig tartó vesztegzárat.

„Nagyon furcsa így turisták nélkül látni egy ilyen környéket Párizsban. Egyelőre 15 napig tart a karantén, de még a kormány sem tud biztosat”

- mondta ez a párizsi diák.

Spanyolországban is bevezették a határellenőrzést, a külföldi állampolgárokat visszafordították. Az érkezőket a hatóság tájékoztatja a 15 napos karanténról, ami a héten lépett életbe.

A spanyol kormány tájékoztatása szerint a koronavírus fertőzöttek száma meghaladja a 11 ezret, a halálos áldozatok száma megközelíti az 500-at. Ezzel Spanyolország vált a második legsúlyosabban érintett országgá Európában.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink