Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-17 15:00:00

Lőttek az olimpiának és a felfüggesztett bajnokságoknak is?

A nyáron nem lesz olimpia és a különféle sportbajnokságoknak is minden bizonnyal vége – egyebek mellett erről beszélt az ATV Start című műsorban a sportközgazdász. Szabados Gábor szerint egyesületek mehetnek csődbe, ami Magyarországot kevésbé érintheti, éppen azért, mert nálunk kevésbé van jelen a piaci bevétel a klubok költségvetésében.

Lőttek az olimpiának és a felfüggesztett bajnokságoknak is?

Világszerte egyre több sporteseményt fújnak le vagy függesztenek fel a koronavírus-járvány miatt. Hétfőn a miniszterelnök is kifejtette ezzel kapcsolatos véleményét a parlamentben. Mint mondta: „a mai napon a rendezvényeket betiltjuk, sporteseményeket is, legfeljebb ha vállalják a szervezők, zárt kapuk mögött kerülhet sor, de a legjobb, ha úgy se”.

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége még aznap bejelentette: valamennyi mérkőzés lejátszását felfüggesztik, beleértve az NB1-es ütközeteket is. Persze nem csak a labdarúgás területén hoztak intézkedéseket. A futballhoz hasonlóan a kézilabdában, a kosárlabdában és a röplabdában is leálltak már ideiglenesen a küzdelmek. Jégkorongban pedig törölték a szezon hátralévő találkozóit.

Közben a nemzetközi versenynaptár is teljesen felborult az utóbbi hetekben. Továbbra is kérdéses, hogy nyáron meg lehet-e rendezni a tokiói olimpiát. Egy biztos: folyamatosak az egyeztetések az ügyben.

Ezzel kapcsolatban a sportközgazdász azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy biztos benne: az eredeti júliusi-augusztusi időpontban nem lesz olimpia Tokióban. Hogy utána mikor, hogy és hol, az meg már az a terület, amiről nem tudunk – tette hozzá. Szabados Gábor szerint több lehetséges forgatókönyv is van, sőt, a japánok már korábban is megszellőztették azt, hogy ők még az idén megrendeznék, részben a NOB-bal kötött szerződésük miatt is.

A legtöbb sportágat szerinte később is, más időjárási körülmények között is meg tudják oldani. A versenynaptár szempontjából az lenne az egyszerűbb – a sportágak egyéb versenyeit is figyelembe véve –, ha jövő nyáron lenne megtartva.

Több versenysport is felfüggesztette mérkőzéseit, és az is biztos, hogy az összes mérkőzést nem tudják ilyen esetben bepótolni, még akkor se, ha teljesen átformálják a versenynaptárt. Két megoldás van, vagy azt hirdetik ki bajnoknak, aki jelenleg a tabella élén áll, vagy nem hirdetnek bajnokot, vagy egy rájátszásban dönti el az első két csapat, bár ez sem ugyanolyan, mint normális esetben.

Szabados Gábor szerint komoly gondba kerülhetnek egyes sportegyesületek, mert bevételük jelentős része kieshet azzal, hogy nem játszanak mérkőzést, ideértve a jegybevételt, vagy szponzorációs- és televíziós jogdíjakat is. Szerinte lesznek olyan egyesületek, amelyek csődközeli helyzetbe kerülnek emiatt. Magyarországon szerinte kisebb a gond, mint Nyugat-Európában, mert a magyar klubok költségvetései kevésbé függnek a piaci bevételektől, komoly állami szerepvállalás figyelhető meg.

A járvány terjedésétől függ, hogy mikorra állhat rendbe a sportélet – jegyezte meg. Sokan azt jósolják, hogy ez mindenképpen kitart a nyárig, a jelenlegi bajnokságok tehát már nem fognak befejeződni. Majd hozzátette: szerencsés esetben a 2020/2021-es szezon már normálisan elkezdődhet.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink