Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-16 14:54:00

NNK: elvégzik a koronavírus tesztet a kórházban fekvő súlyos légúti fertőzéses, lázas betegeknél is

Az atv.hu érdeklődésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) részéről megerősítették: már elvégzik a koronavírus tesztet a kórházban fekvő, lázas, súlyos akut légúti fertőzéses betegeknél is - ha ezeket a tüneteket semmilyen különösebb körülmény nem indokolja.

Az új koronavírus betegséggel (COVID-19) kapcsolatban Müller Cecília országos tisztifőorvos a múlt héten már jelezte: módosulni fog a tesztek elvégzéséhez szükséges előfeltételek protokollja.   Bővül az esetdefiníció, ami az új koronavírus irányában történő diagnosztikus laboratóriumi vizsgálathoz szükséges.

Eddig akkor végezték el a koronavírus tesztet, ha egy akut légúti fertőzésben szenvedő betegnél fennállt legalább a hirtelen kezdődő, 38 fokosnál magasabb láz, a légszomj, vagy a köhögés egy feltétele. Plusz: a tünetek kezdetét megelőző 14 napban az új koronavírus által leginkább fertőzött területen járt.

“Kontakt”

Vagy: azokon is elvégezték eddig a tesztet, akik akut légúti fertőzésben szenvedő betegek és a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kontaktusban/kapcsolatban voltak az új koronavírussal “megerősítetten vagy valószínűsítetten“ fertőzött személlyel.
Szoros kapcsolatnak minősül, aki egy háztartásban él, személyes kapcsolatba került (2 méternél közelebb és legalább 15 percre) koronavírussal fertőzött személlyel, zárt légtérben tartózkodott vagy kezet fogott ilyen, vírussal fertőzött személlyel.
Azaz, eddig két feltételrendszer volt a protokollban.

A harmadik esetleírás

Most a protokoll új, harmadik ”feltétellel”, esetleírással egészül ki - ezt erősítették meg az atv.hunak az NNK részéről.

Eszerint, a jövőben azokon a betegeken is elvégzik a járványügyi vizsgálatot, a koronavírus tesztet, akik kórházi kezelést igényelnek, lázasak, súlyos akut légúti fertőzésben szenvednek - és esetükben ezeket a tüneteket semmilyen különösebb körülmény nem indokolja.

A MOK szerint a lakhelyelhagyási tilalom lenne a legjobb:

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink